OSLO (Nettavisen): På en pressekonferanse i Oslo lørdag ga Kari Hilde French, moren til drapsdømte Joshua French (27), uttrykk for at hun er imponert over hvordan sønnen og Tjostolv Moland (28) har taklet tilværelsen i Kongo etter at de to ble pågrepet, tiltalt og dømt for drap. Hun uttrykte også stolthet over det de to har gjort for medfanger i fengselet i Kisangani.

Kari Hilde French stilte på en pressekonferanse advokat Morten Furuholmen hadde invitert til. Han er engasjert som de to drapsdømtes norske advokat gjennom en pengegave fra en anonym giver. Fredag kveld kom han hjem etter å ha besøkt French og Moland i fengselet i Kongo.

Les også: - Rettssaken er et dukketeater

Har delt mat og medisiner
- Jeg synes det er utrolig flott det de prøver å gjøre for de andre fangene, sa French og viste til at de har delt mat og medisiner med medfanger og engasjert dem i sportsaktiviteter.

- Jeg er stolt over gutta og imponert over at de gjennom fire måneder med påkjenninger - der de har sett døden i hvitøyet mange ganger - likevel har klart å beholde roen, beherskelsen og oppføre seg som gode mennesker. Det setter jeg pris på, sa hun på pressekonferansen.

Hun poengerte at de to ikke er noen «Rambo-typer» og viste til det de har gjort for andre.

Sendte brev via misjonær
Hun fortalte at hun sendte et brev til sønnen der hun ba ham tenke på medfangene.

- Jeg husker jeg skrev i mitt første brev som jeg fikk sendt til min sønn gjennom Rune Edvardsen (misjonær i Kongo. Red. anm.): «Så sant det er mulig, gjør godt for de andre fangene dere sitter sammen med. Del det dere har med dem», fortalte hun.

- Oppegående mennesker
Advokat Morten Furuholmen sa på pressekonferansen at han er overbevist om at de to nordmennene er uskyldige i drapet de er dømt for. Han håper et sterkt internasjonalt press kan bidra til å få de to utlevert. Han sa videre at han vil råde de to til å forklare seg i ankesaken, selv om han tviler på at de får en rettferdig rettergang. Furuholmen sa at møtet med Moland og French har gjort inntrykk på ham.

- Moland og French imponerer meg veldig, og de virker som to svært oppegående mennesker, spesielt tatt i betraktning de rystende forholdene de lever under og hvor slitne de er, sa han.

Furuholmen uttalte at de to nyter stor respekt blant medfangene. Han sa de ikke er blitt utsatt for fysiske angrep eller mishandling, men at dette ikke er noen garanti for hva som skjer i fremtiden.

I likhet med Kari Hilde French, mener han legetilsynet de to mottar er under en hver kritikk.

Han sa han venter at en ankesak vil være i gang om to til tre uker.

Glad for hjelp fra Furuholmen
Kari Hilde French sier hun er glad for at Morten Furuholmen har engasjert seg i saken:

- Jeg føler meg trygg på at han vil gjøre det beste for dem og at han vil presse på mye mer, sier hun ifølge TV 2.