Gå til sidens hovedinnhold

Er poker bare flaks?

Lotteritilsynet kjører knallhardt, men er på tynn is: En fersk dom fra USA slår fast at poker ikke er flaks men et ferdighetsspill.

Kulturminister Trond Giske og det statlige Lotteritilsynet har i flere år vært i krig med utenlandske spillselskaper på internett.

Med god grunn, vil mange mene. Ulike veddemål på idrett og rulett har kostet mange nordmenn hundre tusener av kroner, og kan være en stor fristelse for spillavhengige.

Og så skal man neppe glemme at den samme staten - gjennom Norsk Tipping - er aktør på det samme markedet.

Samtidig er Lotteritilsynet hjelpeløs overfor den massen av markedsføring som de samme spillselskapene gjør mot norske tv-seere. Det er for eksempel umulig å se en Champions League-kamp uten å bli avbrutt av reklame for Bet24.

Norsk Tipping har monopol på pengespill om idrett her i landet. Det er forbudt for norske medier å ta inn reklame for de utenlandske konkurrentene. Det er vel og bra, men Lotteritilsynet har tidligere også forsøkt å redigere medienes redaksjonelle omtale av tjenestene. ABC Startsiden ble eksempelvis tvunget til å fjerne en side som hadde lenker til de mest populære tjenestene.

Kampen er selvsagt uten betydning, for søkemotorene gir de samme adressene på noen få tastetrykk.

Nå har Lotteritilsynet gått til angrep på rubrikknettstedet Finn, som har hatt denne annonsen på sine sider.

Nettstedet arrangerer en pokerturnering, mens det nært beslektede nettstedet pokerstars.com driver med nettpoker.

Lotteritilsynet mener at turneringssidens formål er å kapre nye nettspillere, og at den derfor er ulovlig.

Rent juridisk høres ikke det ut som noe vanntett sak, men Lotteritilsynets talsmann har bestemt seg for deres konklusjon - en uke før saksbehandlingen er ferdig.

- Vi ga dem et varsel om at vi kommer til å fatte et forbudsvedtak og at de vil ha omtrent en uke på seg før vi fatter det formelle vedtaket. Finn.no har mulighet til å stoppe annonsen allerede nå, sier seniorrådgiver Monica Kjelsnes til NA24 Propaganda.

Finns direktør Frode Nordseth har et godt poeng når han svarer at han «synes det er rart at tilsynet kan være så bombastiske på at dette er en ulovlig annonse når de knapt har rukket å se på den

Flaks eller ferdighet?
Like interessant er om det er så soleklart at nettpoker er ulovlig. Det er nemlig lov å spille om penger dersom det handler om ferdigheter og ikke flaks. Man kan godt lage en sjakkturnering hvor det koster penger å delta og hvor vinneren får mange penger - så lenge det er ferdighet, og ikke flaks som avgjør hvem som vinner.

Kjernespørsmålet er hvor mye - om noe - tilfeldighet som avgjør vinneren. Lotteriloven forbyr innsats og pengegevinst der man vinner «som følge av trekning, gjetting eller annen fremgangsmåte som helt eller delvis gir et tilfeldig utfall.»

Dersom det er ferdighet og ikke tilfeldighet som avgjør hvem som vinner, går man klar.

Poker er ferdighet
USA har omtrent samme skille mellom flaks og ferdighet, og nå foreligger det en fersk dom som kan få stor internasjonal betydning.

Kjernen var en gjeng som ble tiltalt for ulovlig pokerspill om småpenger. Både tilhengerne og motstanderne mobiliserte kraftig i denne prinsippsaken, og dommen er soleklar:

- Det er overveldende beviser for at kortspillet er om ferdigheter og ikke flaks, konkluderer dommer Larry Duffy i Sør-Carolina .

Blir dommen stående, er det lov å spille poker om penger i USA.

Og da kan Lotteritilsynet få store problemer med å overbevise en norsk rett om at en sjimpanse kan slå verdensmesteren i poker i ren flaks.

Hva mener du - er poker flaks eller ferdighet? Diskuter saken lenger nede på siden.

Kommentarer til denne saken