Gå til sidens hovedinnhold

- Eriksen er tanketom

Per-Kristian Foss (H) anklager nærings- og handelsminister Odd Eriksen (Ap) for å være tanketom og for å bryte valgløfter.

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): - Eriksen drev valgkamp i ett år der han kritiserte statsrådene Gabrielsen og Brende for å være passive og mangle verktøy. Nå har Eriksen selv vært næringsminiser i fire måneder, men han har ennå ikke funnet noe nytt verktøy, sier Foss til TV 2 Nettavisen.

Debut i spørretimen
Opposisjonen stod klare til å gå løs på Odd Eriksen da han møtte til sin første spontane spørretime i Stortinget onsdag. I denne spørretimen vet ikke statsrådene på forhånd hvilke spørsmål de vil få.

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss var først opp på talestolen.

- Løfter om en aktiv næringspolitikk var en gjenganger i valgkampen fra de rødgrønne. Bransjer og enkeltbedrifter i problemer fikk løfter om hjelp. Reidar Sandal (Ap), reise land og strand rundt og lovte for eksempel at Hydro skulle få hjelp. Kan Eriksen si hvilke konkrete virkemiddel og eierskapspolitikk som skal legges til grunn nå, spurte Foss.

- Vårt fremste virkemiddel er statsbudsjettet. Vi bevilget i år 70 millioner mer til innovasjon og forskning enn tidligere. Vår innflytelse over de bedriftene der staten har eierskap går på valg til styrene, der deltar vi aktivt, svarte Eriksen.

- Innholdsløst
Etter Eriksens debut var ikke Foss spesielt imponert.

- Eriksen svarte at han største virkemiddel var statsbudsjettet, men der har jo de rødgrønne redusert støtten innenfor innovasjon og forskning i forhold til det Bondevik 2-regjeringen foreslo, sier Foss.

- Hva hadde du forventet av Eriksen?

- Jeg hadde forventet at han hadde noe konkret å si etter fire måneder. Regjeringen har ført de som jobber ved ensidige industriplasser som Årdal og Høyanger bak lyset.

Godt fornøyd
Men Eriksen var selv fornøyd med innsatsen i Spørretimen.

- Budsjettet som vi la fram savner sidestykke når det gjelder innovasjon. Jeg føler meg trygg på at jeg fører en politikk som er i tråd med løftene. Vi fører en aktiv næringspolitikk i forhold til den forrige regjeringen, de hadde rett og slett ikke noen politikk.

- Men Foss er ikke så imponert?

- Samarbeidsregjeringen har redusert støtten til innovasjon hver år. Og så la de opp til en økning i budsjettforslaget som vi fikk vedtatt. Vi må heller ikke glemme rekordsatsningen på kommunene, det kommer også næringslivet til gode, sier Eriksen til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken