OSLO TINGHUS (Nettavisen): 19-åringen som er tiltalt for å ha tatt strupetak på en lærer ved Oslo handelsgymnasium i mai i fjor, nektet straffskyld på dette og flere andre tiltalepunkter da rettssaken startet opp i Oslo tinghus mandag.

Hevder læreren angrep ham

- Jeg ble angrepet av læreren, som dyttet meg da jeg banket på og skulle spørre etter en elev, sa tiltalte i sin forklaring og avviste påstanden om at han tok strupetak på læreren.

Nettavisen har tidligere omtalt saken og intervjuet lektor Clemens Saers (63) om hans opplevelser av hva som skjedde i klasserommet denne dagen og hvordan han i ettertid opplevde å miste stemmen og måtte gi seg som lærer.

Les saken her: Mistet stemmen etter angrep i klasserommet

I tillegg til skader i strupen, er han i dag diagnostisert med posttraumatisk stressyndrom. Dette er en konsekvens av angrepet i klasserommet, mener læreren, noe hans advokat håper å kunne føre bevis for i retten.

Flere tiltalepunkter

Den nå 19 år gamle mannen som står tiltalt i saken fikk post for post lest opp tiltalepunktene. For hendelsen i klasserommet 15. mai i fjor er han tiltalt etter straffelovens paragraf 228 første og annet ledd for å ha øvet vold mot en annen person med skadefølge.

På dette tiltalepunktet svarte han nei på om han erkjente straffeskyld og i sin forklaring sa han altså at det var han som ble angrepet av læreren.

- Jeg ville spørre etter en elev som skyldte meg penger, forklarte han om hvorfor han banket på i dette klasserommet.

Skal ha truet rektor

Han er også tiltalt for trusler han skal ha kommet med på rektors kontor, der han ifølge tiltalen skal ha sagt til rektor at "Det er lett å finne ut hvor du bor. Hvis jeg var deg ville jeg tatt barna ut av skolen". Også på dette punktet svarte tiltalte nei på om han erkjente straffskyld.

- Nei, svarte han på spørsmålet om han kom med noen form for trusler overfor rektor.

Han er videre tiltalt for å ha angrepet og dyttet to kontrollører i forbindelse med en billettkontroll på 18-trikken i Oslo 16. mai - dagen etter hendelsen i klasserommet. Her skal han kommet med trusler overfor en av kontrollørene og sagt "Jeg skal finne deg og ta deg".

På dette punktet erkjente tiltalte delvis straffskyld ved at han innrømmet at han forstyrret den alminnelige ro og orden på trikken.

I håndjern etter billettkontroll

Tiltalte sa i sin forklaring at han ba om å få ordne opp utenfor da han ble stoppet uten billett på trikken. Han hadde nok penger på seg, så det var ikke problemet. Den ene kontrolløren sa ifølge 19-åringen ja til dette, men da han forsøkte å gå av ble han likevel holdt fast, forklarte han. Tiltalte sier han reagerte på å bli holdt fast og at det oppsto en situasjon der han og kontrollørene holdt fast i hverandre. Situasjonen løste seg først da politiet kom til stedet og tok ham med i håndjern.

Det er satt av to dager til rettssaken. Aktor, politiadvokat Kari Hangeland Buvik, beskrev hendelsen i klasserommet som en alvorlig voldssak.

Åpner for å utvide tiltalen

Det var Oslo-politiet som gikk til anmeldelse av 19-åringen, og statsadvokaten i Oslo har tatt ut tiltale mot mannen. Aktor antydet i sin innledning at saken kan utvikle seg til en paragraf 229-sak om legemsbeskadigelse avhengig av bevisføringen.

Fornærmede selv fikk innledningsvis ordet og forklarte seg om sin opplevelse av hendelsene 15. mai i fjor. Han snakket med hes, lav og anstrengt røst og fortalte at slik er stemmen hans nå mens han før hadde en stemme som uten problemer kunne snakke i store klasser. Han forklarte seg også om smertene og om angsten som har fulgt ham i etterkant.

- Fikk fingre rundt strupehodet

Lektoren hadde undervisning med tre elever i et klasserom da det banket på døren. Han forklarte at han åpnet døren og ble møtt av en liten gruppe gutter som forsøkte å trenge seg inn, til tross for at de ikke hadde noe i den klassen å gjøre. Han forklarte at han forsøkte å hindre dette ved å skyve den fremste bakover med hånden mens han forsøkte å lukke døren. Idet han gjør dette blir han ifølge sin forklaring angrepet av den ene ved at vedkommende tar grep med fingrene rundt strupehodet hans og vrir rundt. I retten anslo han at grepet ble holdt i 15 sekunder. Han mistet bevisstheten og var igjen alene med de tre elevene sine da han kom til seg selv.

Han var sykemeldt et par uker, men forsøkte seg tilbake i jobb på høsten igjen. Det måtte han etter hvert gi opp, blant annet fordi stemmen ikke holdt. Siden har han vært sykemeldt.