Gå til sidens hovedinnhold

Erklærer krig mot mafiaen

Politiet har erklært krig mot organisert kriminalitet etter drapet på en journalist.

Politimyndigheten i Kroatia har erklærte krig mot organisert kriminalitet etter at landets fremste avisforlegger og journalist ble drept.

Ivo Pukanic (47) ble drept med en bilbombe i hovedstaden Zagreb ved 18-tiden torsdag kveld.

Pukanic er utgiver av ukemagasinet Nacional, som er kjent for sin gravende journalistikk mot korrupsjon og organisert kriminalitet.

Magasinets markedssjef Niko Franic (38) ble også drept i angrepet, skriver The Times.

Eksplosiver under bilen
Attentatmennene hadde plassert eksplosiver under Lexusen til Pukanic og detonerte bomben idet de to mennene skulle sette seg inn i bilen. To medarbeidere ble skadd i angrepet.

- Den kriminelle underverdenen har konfrontert landet med en makeløs utfordring, sa landets president Stjepan Mesic etter attentatet.

- Dette er øyeblikket hvor vi må stå samlet, fordi vi må velge mellom rettsreglene eller dem - de kriminelle, terroristene og mafiaen, sa presidenten.

Forsøkt drept
Pukanic ble utsatt for et drapsforsøk tidligere i år og bar alltid på et håndvåpen for selvforsvar. Han hadde politibeskyttelse inntil for to måneder siden.

Bare timer etter drapet erklærte landets statsminister Ivo Sanader at han ville slå ned på de kriminelle gjengene som er mistenkt for å stå bak bombeattentatet.

- Jeg kommer ikke til å tillate at Kroatia blir som Beirut. Alle i Kroatia vil bekjempe dette, sa Ivo Sanader.

Drapet på Pukanic er bare ett av mange angrep mot forretningsfolk, journalister og advokater som er tilknyttet de kriminelle gruppene. Tidligere denne måneden ble datteren til en anerkjent advokat skutt og drept utenfor sitt hjem.

Både innenriksministeren og justisministeren ble avskjediget umiddelbart etter drapet, og regjeringen lovte å iverksette krisetiltak mot mafiaen. Men resultatene har så langt uteblitt.

Reklame

Slik sparer du enkelt 600 kroner på mobil-abonnementet

Kommentarer til denne saken