Fredag er tradisjonelt sett dagen for gull i Norge. På TV, i alle fall.
Men ut fra OL-programmet å dømme, skulle også fredag 14. februar har blitt en stor, norsk jubeldag i Sotsji.

Det ble den så langt fra som overhodet mulig, ikke!

(Vi gjør oppmerksom på grusomme resultater i avsnittene som følger)

Først skuffet de norske herrene så det ljomet i langrennsløypa. Chris André Jespersen, som har vært syk under hele oppkjøringen, ble beste nordmann på en sjetteplass. Storfavoritt Martin Johnsrud Sundby havnet så grovt langt ned på lista, at undertegnede velger å sensurere det fra artikkelen. Eldar Rønning og Pål Golberg hadde også så dårlige plasseringer, at fireåringen din ikke klarer å telle så langt. Og dette på en distanse som Petter Northug ble vraket fra.

På damenes 20-kilometer skiskyting hadde Norge den regjerende, olympiske mesteren i troppen, men heller ikke her var vi i nærheten. Tora Berger ble beste norske på en 16.-plass. Sekstendeplass!

I alpintherrenes superkombinasjon skal vi kanskje ikke påberope oss å ha vært forhåndsfavoritter, og at Kjetil Jansrud endte tideler fra pallen, er mer uflaks enn skuffelse. Men skulle vi ha klart å sette ny, norsk medaljerekord i et vinter-OL, slik spådommene har hintet om, måtte vi ha holdt oss for gode for slike marginer i disfavør.

Thomas Ulsrud og de andre curlingherrene har hatt en helsvart dag, med tap mot både Canada og Kina. Nå henger semifinalen, som vi ærlig talt hadde forventet å kommet til, i en skremmende tynn tråd.

Etter at de norske ishockeygutta imponerte med å slippe inn kun tre mål mot regjerende mester Canada i åpningsmatchen torsdag, landet de ganske kraftig ned på isen i fredagens kamp mot Finland. Vi hadde absolutt ikke forventet å vinne, men 6-1-tap, der fire av målene skyldtes dårlig, norsk spill, er langt fra oppløftende.

Hva i alle dager og netter skal vi skylde på?

- Det er grusomt
Nettavisen ringte idrettshistoriker Tom A. Schanke for å få svar. Han legger all sin skuffelse over på skuldrene til langrennsløperne og skiskytterne.

- Langrenn og skiskyting er de to idrettene som skulle bære oss frem til ny medaljerekord, og at vi ikke tar medalje i noen av dem i dag, er grusomt, mener Schanke.

- Jeg er veldig skuffet, men gratulerer også Darya Domracheva og Dario Cologna, som vinner i dag. Deres prestasjoner er strålende, og det er ingen sensasjon at de vinner, selv om det er ekstremt skuffende at de norske ikke er med og kjemper.

- De er helt utafor
Etter seks langrennsøvelser og like mange skiskytingsøvelser, står Norge med henholdsvis sju og to medaljer. Schanke tippet før OL 18 norske medaljer i langrenn, og 14 i skiskyting. Seks øvelser gjenstår for langrennsløperne, og kun fire for skiskytterne.

Nå mener Schanke at de to landslagene må innrømme at de har bommet grovt på oppkjøringen.

- Hele OL og forberedelsene til OL må evalueres i ettertid. Det er helt tydelig at oppkjøringen har vært en bommert, sier han.

- Den eneste som virker å ha truffet, er Ole Einar Bjørndalen, som har reist rundt med bobilen sin i høyden. Han har bodd rundt 300 meter høyere enn de andre på landslaget, og mye tyder på at detaljreven har visst best. Hegle Svendsen og Bø er jo helt utafor, sier Schanke.

- Bør ikke legge OL til høyden
78-åringen vil imidlertid ikke avskrive Marit Bjørgen, som møtte veggen på onsdagens 10-kilometer.

- Bjørgen har ikke bommet på oppkjøringen, men hun kollapset fullstendig på 10-kilometeren. Det er skyldes nok at OL går i høyden, sier Schanke.

Skiøvelsene i Sotsji går på omtrent 1.500 meter, noe idrettshistorikeren mener er altfor høyt.

- Jeg mener at store mesterskap ikke bør legges til høyden. Konkurransene gir for store utslag individuelt.

- Det som er positivt med høyden, er at formen kan snu i løpet av natten. Bjørgen og de andre kan fortsatt komme tilbake i form, sier han optimistisk.

- Vi var dunderfavoritter
Schanke tror også at Norge ankom Sotsji med for store forhåpninger til langrennsløperne og skiskytterne.

- Til sammen i fjorårets verdensmesterskap tok de norske langrennsløperne og skiskytterne 26 medaljer, så det er klart vi var dunderfavoritter før OL.

Det snakkende idrettsleksikonet drar frem en gammel historie for å vise at det kan lønne seg å være utfordrere til medaljene, fremfor favoritter.

- Det var bedre som Ole Reistad gjorde med det norske laget i militært patruljeløp under OL i 1928, da sveitserne var store favoritter. Norge vant overraskende gullet, og det var under dette løpet at uttrykket «samling i bånn, gutter» oppsto. Reistad ropte dette til de andre nordmennene på laget før en lang utforkjøring like før mål.

- Klarer ikke å slå rekorden
Fredag 14. februar 2014 var det isteden sveitserne som tok innersvingen på nordmennene. Med Colognas gull gikk de forbi Norge på medaljestatistikken. Nå topper Tyskland, med Sveits på andreplass og Canada på tredje. Norge vaker på fjerdeplassen, med langt færre medaljer enn hva Schanke hadde spådd.

Vår egen medaljerekord ble satt på Lillehammer i 1994, med 26 medaljer og ti gull. Den gang var det langt færre øvelser, og dagens utøvere må i år ta totalt 33 medaljer og 13 gull for å komme på linje med lekene på hjemmebane.

- Nå tror jeg at vi ender på 30 medaljer og 11 gull. Havner vi så langt nede som på 26 medaljer, vil dette være et svært dårlig OL for Norge, mener Schanke.

Erklærer landesorg
Muligheten til å rette opp fredagens sportslige katastrofer, kommer heldigvis allerede lørdag. Anders Bardal skal hoppe i stor bakke, Håvard Bøkko skal gå favorittdistansen 1.500-meter, og de norske langrennsdamene skal gå stafett.

- Jeg tror Bardal kan ta en ny bronse, og det kan også Bøkko klare, sier Schanke, som stiller langt strengere krav til Bjørgen og co.

- Hvis ikke Norge vinner kvinnestafetten, da skal det flagges på halv stang. Det vil være en landesorg! Den skal vi vinne selv om staver brekkes.

Så kjære Marit Bjørgen, kjære Petter Northug, kjære Aksel Lund Svindal, og kjære alle dere andre som kjemper med det norske flagget på låret, lua, hjelmen eller brystet:

Samling i bånn, dere!

Og gjerne også på toppen av medaljestatistikken.