Gå til sidens hovedinnhold

Erling Braut Haaland: - Har sagt til meg selv at jeg vil bli verdens beste spiller

Vinner NA-prisen som årets unge spiller:

Årets unge spiller i Eliteserien om veien fra hallen på Bryne til å være på alles lepper i 2018.

MOLDE (Nettavisen): - At Erling skulle ha mot til å prøve, det hadde jeg nok ikke trodd, forteller talentspeider John Vik til Nettavisen.

Han tenker tilbake på en høstdag i september 2015. Vik hadde tatt turen til Brumunddal for å se Norges G15-landslag i aksjon mot Sverige.

Talentspeideren hadde noen navn på blokka før han dro og forteller at han ofte ser denne type kamper, for å gjøre seg opp et inntrykk av hvordan de norske talentene gjør det mot internasjonal motstand.

Én spiller imponerte ham mer enn alle de andre.

Erling Braut Haaland. 15 år gammel og debutant med flagget på brystet.

Ga faren klar beskjed

Unggutten scoret fire mål på to kamper mot svenskene.

Et av målene fikk talentspeideren til å måpe.

Han trodde nesten ikke sine egne øyne.

Andre omgang i Brumunddal ble sparket i gang. Haaland sto i midtsirkelen, og så at Sveriges keeper ikke var våken. Direkte fra avspark skjøt unggutten like så godt ballen over burvokteren og rett i kassa.

- Han gjorde det og satte den i mål. Det var kanskje ikke selve utførelsen som var råest, selv om den var av høy klasse, men det at gutten turte å gjøre det i en sånn setting, forteller Molde-speider Vik til Nettavisen.

- Ofte i disse kampene så er det mange spillere som gjemmer seg litt og spiller på det sikre. Jeg la merke til at Erling ikke var preget i det hele tatt. Jeg ble imponert av hans mentale kapasitet - totalt uredd og frekk - og særdeles hardtarbeidende. Jeg la selvfølgelig også merke til at han var god med ballen, hadde stor fart og at han var en lagspiller, mimrer Vik.

Vik var ikke den eneste på tribunen den dagen. Der satt også tidligere landslagsprofil Alf-Inge Haaland - faren til det 15 år gamle vidundret. Etter kampen fikk «Alfie» en klar beskjed om sønnen fra Molde-speideren.

- Jeg så Alf-Inge, som jeg kjenner litt fra før, da jeg forlot matchen. Jeg hilste på ham og sa at jeg kom til å følge sønnen videre og da spesielt på landslag. Og det gjorde jeg helt til han signerte for Molde, og jeg har fulgt ham også senere i de fleste U-landskamper, forteller Vik.

Årets unge spiller

G15-kampene mot Sverige kom bare noen måneder etter at Braut Haaland hadde fylt 15 år. Siden har det gått fort i svingene for stortalentet. I februar året etter debuterte han for A-laget til Bryne, i februar 2017 ble han hentet til Molde og i sommer ble en avtale med RB Salzburg signert.

Overgangen til den hardtsatsene østerrikske storklubben ble klar etter at han i 2018 fikk sitt definitive gjennombrudd i Eliteserien. Molde-spilleren scoret 12 mål på 25 kamper i Eliteserien, og 16 mål på 30 kamper totalt.

Nettavisen møter Braut Haaland på Aker stadion i Molde. Han har nettopp mottatt det synlige beviset på at vi har kåret ham til årets unge spiller i Eliteserien 2018. Han sier seg sånn passe fornøyd med egen innsats i år.

- Det har vært litt opp og ned, må jeg si. Jeg har scoret 12 ligamål, men burde hatt over 20. 12 mål er i hvert fall tosifret, og sånn sett en godkjent sesong. Det kunne vært bedre og det kunne vært verre, men jeg må være fornøyd med noe, og kunne bli bedre på noe, sier han til Nettavisen.

De første stegene på veien mot Molde, klubben der han har utviklet seg enormt de siste to årene, ble altså tatt den nevnte høstdagen i 2015.

18-åringen husker godt kampene mot Sverige og «det» målet.

- Det var de to første kampene mine. Det husker jeg godt. Først og fremst scoret jeg fire mål på to kamper, to i hver. Jeg scoret fra avspark i den andre kampen. Det er vel kanskje måten jeg spilte på som gjorde at han (Vik) ble imponert, sier unggutten med et tilfreds smil om munnen.

- Vik sier du var uredd og frekk. Er du det?

- Det nytter ikke å være redd når du skal ut på en fotballbane. Det verste som kan skje er at du ikke klarer det. Det er ikke noe å være redd for. Jeg har litt mot og jeg tør å vise meg fram på banen, forteller Haaland.

- Tøff i trynet

Vik er langt fra den eneste som har merket seg Haalands skyhøye selvtillit. Folk Nettavisen har snakket med minnes godt en talentfull, men bråkjekk gutt som frekventerte fotballbanene på Bryne i barndommen.

- Han var litt tøff i trynet, avslører Andrea Norheim til Nettavisen.

Norheim er selv blant Norges største fotballtalenter og dro tidlig ut til den franske storklubben Lyon, og spiller nå for svenske Piteå IF, der hun nylig ble svensk mester. 19-åringen spilte med guttene som ung, og var i flere år på lag med Haaland, som spilte med de som var ett år eldre.

Les også

Haalands fysiske eksplosjon: - Jeg gikk opp 20 kilo og vokste seks centimeter på kort tid

Til tross for at han var yngre, og mindre av vekst, bøttet han inn mål, og de rundt ham forsto raskt at Erling kunne bli veldig, veldig god.

- Selvtillit er en viktig faktor, det å ha tro på seg selv. Du må vite at du er god nok, men samtidig være ydmyk og jobbe hardt. Jeg har nok hatt god selvtillit opp gjennom årene, ja, innrømmer Molde-spissen.

Det er imidlertid ikke kun høy selvtillit som beskriver en ung Haaland. Dedikasjon, treningsvilje og fokus blir nevnt av de som kjenner ham.

Der mange guttunger er raskt ute med å si at de drømmer om å bli gode i fotball, har Haaland faktisk vært villig til å gjøre det som trengs.

- Fra tidlig alder har jeg sagt til meg selv at jeg vil bli verdens beste fotballspiller. Det tror jeg ikke jeg er alene om i denne verden. Det tror jeg både malere, snekkere og advokater også har sagt, men det er ikke mange som blir det. Jeg har alltid hatt det i bakhodet at jeg vil bli den beste i norsk historie, spille på landslaget og sånn, sier han.

- Den viktigste faktoren er likevel å ha det gøy, er det ikke gøy, da kan jeg egentlig bare legge opp. Det handler om å ha det gøy, og samtidig ha et stort mål om å bli så god som mulig. Kose seg, og ha små mål hele veien.

- Er det mest talent eller mest hardt arbeid som ligger bak?

- Jeg tror det kan være en liten blanding. Jeg har litt talent, ja, men det kommer ikke gratis. Du får det du jobber for, ikke det du ønsker deg, så det har vært en god del jobbing og litt talent på siden.

- Når skjønte du selv at du var god til å spille fotball?

- Jeg er jo ganske kritisk til meg selv. Det er en ganske lang vei å gå fotballmessig, men jeg har hele veien forsøkt å være litt spesiell, skille meg ut på forskjellige ting, og ha litt x-faktor, slik at folk skal legge merke til meg. Det har jeg prøvd på og tenkt på hele livet, sier 18-åringen.

Imponert pappa

«Hele livet», som faktisk kun er 18 år til nå, startet i England på den tiden pappa «Alfie» spilte for Leeds United i Premier League. Pappa Haaland spilte også for Nottingham Forest og Manchester City i England. Og den tidligere «Drillos»-profilen fikk med seg 34 landskamper for Norge.

Han forteller at junior fra en ung alder benyttet hver eneste anledning til å ta ballen under armen og dra ut for å spille fotball med vennene, og trekker fram det helt spesielle fotballmiljøet på Bryne og en oppvekst der utallige timer ble tilbragt i idrettshallen, når han snakker om de tidlige årene. Hallen ble bygd i 2004, året familien Haaland flyttet hjem til Norge.

- Hadde det ikke vært for hallen, er jeg ikke sikker på at han hadde kommet så langt som han har gjort, sier «Alfie» til Nettavisen.

- Er det riktig, det pappa sier? Har hallen vært så viktig?

- Det stemmer. Hallen har vært utrolig viktig. Jeg har ikke regnet ut hvor mye tid jeg brukte der, men det er fryktelig mange timer. Hele livet er det bare fotball som har stått i hodet på meg, bekrefter Erling.

Treningsviljen er én ting, men det er likevel noe annet som har imponert pappa mest. Det fikk ham til å forstå hvor god sønnen kunne bli.

- Han har vært veldig bevisst. Han er en helt vanlig gutt, det er ikke det, men han har vært veldig dedikert og forstått at han må ofre ganske mye om han har lyst til å bli god. Han har vært villig til å ta konsekvensen av det som kreves. Der har han imponert meg mest, forteller faren.

- Han har alltid hatt talent, men det er mange som har talent. Når det har blitt slitsomt med skole, lekser og trening, har han alltid hatt lysten til å gå ut og drive med uorganisert idrett i tillegg. Det har aldri vært et ork. Han har fortsatt med trening og hatt den indre driven. Det var dette som fikk med til å forstå at han virkelig hadde lyst til dette, sier han videre.

- Tøft å dra som 16-åring

I en alder av 18 år har ikke Erling en gang rukket å være russ, det skulle han først vært til neste år. Pappa påpeker likevel at skolen har vært en både obligatorisk og viktig del av sønnens oppvekst. Selv er spissen klar på at han har måttet ofre mye for å komme dit han er i dag.

Han har ofret mye, men på ingen måte alt.

Erling Braut Haaland lever nemlig etter en klar filosofi.

- Jeg har ikke levd som en normal skolegutt, som går på skolen, og fest i helgene. Jeg har kost meg, men jeg har ofret en del for å komme dit jeg er i dag. Jeg har alltid tenkt at jeg ikke skal ha et kjedelig liv, jeg skal ha et kjekt liv. Det er viktig å koble av, jeg har vært med vennene mine og kost meg, men det går grenser, selvfølgelig. Det er viktig å kose seg, viktig å koble av, være med venner og være sosial. Ha et liv utenfor fotballen.

De gangene det har buttet litt imot, har Erling hatt flinke folk rundt seg. Folk som har trykket på de riktige knappene, i viktige stadier av livet.

- Jeg har hatt en trener som heter Alf Ingve Berntsen. Han har vært som en far for meg. Han har betydd ufattelig mye. Både på og utenfor banen.

- Han var tøff med meg, men ga meg mange råd og har hjulpet meg å holde motivasjonen oppe. Han har sagt at jeg skal fokusere på fotballen, så vil fysikken komme. Han visste at jeg kom til å bli en svær, sterk og rask spiss, og det har jeg tatt med meg hele veien, forteller spissen.

Det er nemlig først den siste tiden at Braut Haaland virkelig har skutt i været og blitt den kraftspissen vi kjenner ham som. De som vokste opp sammen med ham på Bryne, husker ham som en liten og sped lyslugg.

- Jeg er glad for hvordan jeg var når jeg var liten, ikke den største karen. Jeg var med de eldre og fikk muligheten til å spille mot raskere og sterkere spillere. Jeg måtte være smartere og finne andre måter å være god på. Bruke teknikken og spilleforståelsen, mener 18-åringen.

Thorir sperret øynene opp

Den unge måljegeren sier selv at det kun er fotball som har stått i hodet på ham hele livet, noe også pappa kan bekrefte. Det var fotballspiller Erling ville bli, selv om han drev med en rekke andre idretter i ung alder.

Les også

Bryne-miljøet som ble en landslagsfabrikk: - En spesiell gjeng

Idretter som golf, friidrett og håndball.

Og det viser seg at Erling også hadde et stort talent for håndball. Han var faktisk så talentfull at han fikk Thorir Hergeirsson - som har ledet Norges kvinnelandslag i håndball til gull i både VM, EM og OL, og blitt kåret til verdens beste trener ved en rekke anledninger - til å sperre øynene opp.

- Det stemmer, det, sier Braut Haaland.

- Men jeg tror jeg har gjort et godt valg med fotballen. Ja, jeg vil si jeg var god i håndball, også. Jeg var faktisk ganske god i det, det skal jeg ikke nekte for, men jeg koste meg mest med fotballen.

Hergeirsson kan bekrefte at la merke til Haaland og mente at han kunne gjort det meget bra, om han hadde satset på håndballen i stedet.

- Han er født og oppvokst på feil plass. Bryne er et fotballsted, alle gutta der driver jo med fotball. Men de har hatt mange lovende unge håndballgutter opp gjennom årene, men de fleste av dem blir fotballspillere. Det er sterke tradisjoner for det, sier han til Nettavisen.

- Erling var et idrettstalent. Jeg husker ham godt, han var definitivt et idrettstalent. Slik er det med mange av disse landslagsspillerne i håndball, og fotball, de har også vært gode i den andre idretten.

Nå som han har skutt i været, kombinert med at han er venstrehendt, noe som er ettertraktet i håndballkretser, kunne Haaland hatt grunnlaget for å bli en meget habil håndballspiller, skal vi tro islendingen.

- Faren kan jo ha betydd noe for at han valgte fotballen, slik er det noen ganger. Jeg husker at han hadde et tydelig konkurranseinstinkt, fra tidlig alder, sier Hergeirsson, som selv har en datter som ble fotballspiller.

Droppet Tyskland og Danmark

16 år gammel tok Braut Haaland det siste steget bort fra å være et allsidig idrettstalent, og ble fotballspiller på heltid. Etter å ha imponert talentspeider Vik over en lengre periode, ble han hentet til Molde.

Etter at han dro, har han likevel kjent på et savn.

Erling snakker varmt om hjemplassen Bryne, vennene, familien og nettverket som fortsatt er der. Spissen skjønte likevel tidlig at han måtte legge noen av disse følelsene til side, skulle han nå målene.

- Det var tøft å dra som 16-åring, men jeg visste at skulle jeg bli best mulig måtte jeg dra til Molde. Jeg har truffet bra på det. Uansett måtte jeg dra fra Bryne en gang, så jeg har alltid hatt det i bakhodet og tenkt på det. Så klart savner jeg vennene mine, foreldrene mine, og familien, men du venner deg til en ny hverdag, ny klubb og nye folk rundt deg.

Før han dro til rosenes by var Erling på prøvespill i både tyske Hoffenheim og danske FC København, men valget om å dra til Molde, var enkelt.

Et helt bevisst valg, som gutten selv tok, etter dialog med pappa.

- I Molde kom jeg rett inn på a-laget, med de store gutta, og fikk spille seniorfotball, i stedet for juniorfotball i Danmark og Tyskland, sier Erling.

Han legger ikke skjul på at muligheten til å jobbe tett med legenden Ole Gunnar Solskjær var noe av det som fristet mest med overgangen.

- Selvfølgelig, han er et barndomsidol for alle i Norge, og far kjenner ham. De har jevnlig dialog. Vi kom fram til at det var det riktigste valget.

Under sin aktive karriere var Solskjær kjent som én av de beste avslutterne i spissbransjen. Den nåværende Molde-sjefen kakket inn solide 126 mål som Manchester United-spiller mellom 1996 og 2007.

- Han har hatt stor betydning for at jeg har kommet dit jeg er i dag og jeg lærer fortsatt av ham. Jeg håper at jeg en dag skal bli like god som han var til å avslutte. Da kommer jeg til å bøtte inn mål rundt om i verden.

- Jeg kan ikke takke ham nok for det jeg har lært av ham, sier Haaland.

- Hva konkret har han sagt og gjort?

- Det er på hver trening. Hver dag snakker vi sammen, vi diskuterer og vi har hatt et slags far-sønn-forhold og han har betydd ufattelig mye.

- Har vært ekstrem

Solskjær selv, er også full av lovord om sin elev.

- Han har vært ekstrem i år. Det høyeste nivået han har, er det ingen i Norge som kan matche. Han har tatt fantastiske steg, og er en kontringsspiller av rang, sier Solskjær til Nettavisen.

Han er likevel klar på at Haaland har ting å jobbe med.

- Han vet at han kan bli bedre som et oppspillspunkt. Han må også jobbe med stabilitet og bunnivå. Men han kommer til å bli kjempegod. Når jeg sier han må jobbe med disse tingene, så er det noe alle 18-åringer må. Han må hele veien jobbe med neste sjanse, og neste ball, sier han.

Talentspeider Vik har også hatt stor glede av å følge Haalands utvikling, men kan fortelle at Molde-suksessen ikke har kommet over natten.

Som vi allerede har vært inne på, har mye skjedd siden Vik «oppdaget» en uredd og frekk Haaland i landskampen mot Sverige i Brumunddal.

- Bonusen for han og oss i Molde har vært den fysiske utviklingen som kom tidlig - og at Moldes trenere og medisinske apparat har holdt ham mye tilbake for at kroppen hans skulle takle å vokse så fort, sier han.

Treningsviljen er fortsatt der og Haaland trener så mye, og så ofte, han kan. I perioder har det blitt så mye at Solskjær, trenerteamet og fysioterapeutene har måttet si stopp, for at kroppen skal få hvile.

- Gutten har alltid vært utålmodig, men i dag vet jeg at han ser fordelen av at han ble så godt passet på, selv om det nok var hardt å sitte å se på de andre spille og trene, forteller Vik om den ivrige spissen.

Erling har i det siste utviklet en stor interesse for sin egen fysikk.

- Jeg er glad i å finne ut ting om kroppen min, og optimalisere helsen min og «biohacke» litt. Jeg begynner å bli klokere og klokere og forstår kroppen min bedre og får mer kunnskap. Jeg må finne den perfekte kroppen, som jeg selv kan ha, og som gjør at jeg kan levere best.

- Blir forbannet av det

Solskjær trekker fram noen svakheter hos unggutten, og ting han må jobbe med, men skal vi tro de som vokste opp med ham, er det en annen «svakhet» som har preget Erling på fotballbanen opp gjennom årene.

- Han likte ikke motgang på den tiden vi spilte sammen. Gikk det ikke helt veien, ble han fort litt usynlig, minnes Andrea Norheim.

Haaland må le litt da Nettavisen spør om nettopp dette, men legger ikke skjul på at han hater å mislykkes, og ikke minst hater å tape.

Ifølge ham selv er det ikke nødvendigvis en svakhet.

- Det verste jeg vet er å tape. Jeg kjenner jeg blir forbannet nå, av å tenke på det. Jeg trekker det heller fram som en styrke, men det gjelder å finne en balanse og ikke miste fokus, forteller han om temperamentet.

- Men jeg var litt grinete før, ja, jeg skal ikke lyve om det. Jeg er fortsatt den samme spilleren og jobber med å bli bedre på det, sier han.

Den 20. oktober i år fikk vinnerskallen til Haaland virkelig kjørt seg. Molde hadde utlignet til 2-2 hjemme mot Sarpsborg, og det gikk mot uavgjort på Aker stadion, men langt inn i overtiden kom spissen alene med keeper.

Avslutningen var god, men ikke god nok. Haaland satte ballen forbi sarpingenes keeper, den rullet mot mål, men traff stanga.

Sekunder senere var kampen over. Det endte uavgjort.

Med seier, kunne gullkamp vært en realitet for Molde i høst.

- Det var mitt tredje stangskudd i den kampen. Hadde vi vunnet den, hadde vi hatt flere poeng enn nå. Det river i sjelen min, sier han.

- Men jeg kommer sikkert til å bomme på 10.000 sjanser til i løpet av karrieren, så jeg må bare tenke at jeg skal sette den neste sjansen.

- Et helvetes trykk

Det er mer enn bare misbrukte sjanser som Haaland har hatt å tenke på denne sesongen. I løpet av 2018-sesongen begynte det nemlig å dukke opp rykter. Molde-spissen hadde blitt lagt merke til utenfor Norge.

Speidere fra Manchester United skal ha fulgt nøye med på gutten og den italienske storklubben Juventus fattet også interesse.

Oppslagene i media var mange, og de kom fort. Plutselig ble United-speider Tommy Møller Nielsen oppdaget mens han fulgte Braut Haaland i en kamp mot Brann. Unggutten scoret fire ganger mot bergenserne.

Det ble raskt et mediesirkus rundt 18-åringen.

Nå innrømmer han at det ikke alltid var så enkelt.

- Det var et helvete, et helvetes trykk. Det skal jeg være ærlig å si. Jeg vil bare gjøre det jeg liker, spille fotball, så får det andre komme etter hvert, sier han.

- Jeg bryr meg ikke så mye om det som står i avisene. Jeg tenker at jeg fortsatt er den samme personen, bare at det skrives mer om meg.

I denne perioden var pappa «Alfie» god å ha med sin erfaring. Han forteller til Nettavisen at han kom med noen alvorsord til sønnen, da det stormet som verst med ryktene om Manchester United og Juventus.

- Jeg syntes han håndterte det bra. Når du har levert som han har gjort, vil det komme spekulasjoner. Jeg sa til ham at han må huske på at han er i et arbeidsforhold, har en kontrakt og at det er de som betaler lønnen. Så fikk vi andre ta oss av den biten. Det er sånn det må være, forteller pappa.

- Han kunne ikke kommentere hvert rykte, selv om det noen ganger stemte. Du blir distrahert om du skal gjøre det. Det blir feil fokus.

- Hvor viktig var pappa i denne perioden, Erling?

- Vi har snakket mye om det. Som vi snakker om ting på banen, snakker vi om ting utenfor banen. Vi snakket om at jeg er en offentlig person, at jeg må passe meg litt for hva jeg sier, fordi det kan komme ut i media.

Valgte RB Salzburg

Etter uker med spekulasjoner ble valget tatt. Og offentliggjort.

Det ble Red Bull Salzburg, i Østerrike. Med interessen fra både United og Juventus, kom valget kanskje som en overraskelse på mange, men i ettertid er de fleste enige om Salzburg er det riktige steget for unggutten.

Pappa Haaland, som er rådgiver for sønnen, eller en «havkusk», som han selv kaller det, kan bekrefte at det kom mange spennende tilbud.

- Det var flere gode alternativer, det er ikke tvil om det. Men det var Erling selv som ønsket Salzburg. Vi får håpe at det er riktig valg.

Selv om faren er tidligere fotballproff, og kjenner bransjen godt, har han imidlertid aldri gått inn og detaljstyrt sønnens karrierevalg. Han sier selv at det hele veien har vært snakk om tips, råd og små justeringer. Det har har til syvende og sist vært Erling selv som har hatt siste ord.

Rådene fra pappa har likevel blitt satt pris på. Og de har blitt fulgt.

Som regel, i hvert fall.

- Far har kommet inn og gitt meg små tips hele veien. Jeg har fulgt dem. Selvfølgelig følger du råd fra faren din, og de er gode. Alt fra bevegelser til avslutning. Det har kommet en hel del gode tips fra far, sier junior.

Rister på hodet av Fjørtoft

I kjølvannet av RB Salzburg-avtalen, en overgang som skal ha en totalramme på rundt 100 millioner kroner, fortsatte mediesirkuset rundt overgangen. Ekspertene var plutselig mange, og de mente mye.

Plutselig satt tidligere landslagsspiller, nå TV-profil i Viasport, Jan Åge Fjørtoft på TV og uttalte seg om at Haaland skulle ha takket nei til en dobbelt så høy lønn i Juventus, da han valgte å signere for østerrikerne.

Akkurat det får 18-åringen til å trekke litt på skuldrene.

Og riste på hodet.

- Nå vet ikke jeg om det var han (Fjørtoft) som forhandlet for Juventus, siden det hørtes ut som han visste det. Jeg har ingen kommentar til det.

På spørsmål om hvor mye han faktisk kommer til å tjene i sin nye klubb, hinter han likevel om at Fjørtoft kan ha hatt et poeng med utspillet.

- Jeg kunne blitt bedre betalt andre steder, sier han og gliser.

Én ting det ikke er noen tvil om, er at Haaland var en meget glad gutt da avtalen var i boks og alle spekulasjonenen ble feid til side.

- Når jeg først hadde landet på at jeg ville til den fantastiske klubben og det hele var gjennomført, var det en lettelse, innrømmer spissen.

- Hvorfor akkurat RB Salzburg?

- Først og fremst interessen og kjærligheten de viste meg fra første sekund. Hvordan de tenkte om meg og hva de synes om meg. De jeg møtte på gjorde en god figur, og viste virkelig at de ville ha meg og la fram en god plan. Fra første stund har jeg hatt dem i bakhodet, visst om interessen, tenkt på dem og hatt en god magefølelse for dem.

- Forskjell på Ronaldo og Gulbrandsen

Interessen fra klubben i Østerrike, som har hatt stor suksess med å hente unge spillere, utvikle dem og selge dem videre med profitt, kom ikke helt ut av det blå, selv om det for noen kanskje kunne virke slik.

Molde og Salzburg hadde forhandlet om en avtale siden tidlig i 2018.

- Hva er planen de har for deg?

- Det handler om hvordan de skal gjøre meg til en topp spiller i Europa, en som spiller fast for dem og ute i europacupen for dem, sier Haaland.

Mer enn noe annet, var det én faktor som var avgjørende. Spilletid.

- Jeg tenker at er jeg god nok, får jeg spille. Sånn er det overalt. Det er forskjell på å kjempe om plassen med Cristiano Ronaldo (i Juventus) og å kjempe om plassen med Fredrik Gulbrandsen (den norske spissen spiller for nettopp RB Salzburg). Ikke et vondt ord om Gulbrandsen, han er en fantastisk spiller, men det er en forskjell, mener Braut Haaland.

- Hvor stort er steget fra norsk fotball til Østerrike?

- Det er et godt steg. Jeg må bare vise at jeg er god nok, som jeg gjorde da jeg kom til Molde. Jeg kan ikke slappe av nå, det har jeg ikke råd til.

Les også

Disse vinner Nettavisen-prisen 2018

Kommentarer til denne saken