Videoene med de mange bestialske drapene som terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) har publisert på internett, vekker avsky i en hel verden.

Nettet florerer av de grusomme videoene som viser mennesker som er tatt som gissel, som dør av drukning, blir halshugget eller torturert til døde på andre grusomme måter.

Tips journalisten til Nettavisen på mail, eller ring 02060.

Solberg: –Videoene viser den rå brutaliteten IS står for

Statsminister Erna Solberg (H) deltok fredag på et møte om hatefulle ytringer på Jødisk museum i Oslo. Hun er krystallklar på hva hun synes om videoene.

– Jeg synes de er ekstreme og viser den rå brutaliteten og volden som IS står for. Men jeg vet det er mange nettsteder som forsøker å blokkere dem, sier hun til Nettavisen.

På internett ligger propagandamateriale som er alt fra selvskryt av egne terrorhandlinger, vers fra Koranen, som blir misbrukt i terror hensikt, til bestialske drapsmetoder.

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen sier til Nettavisen at IS bruker drapsvideoene bevisst i sin strategi for å få oppmerksomhet og å vise styrke.

Nylig ble det kjent at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, som ble tatt som IS-gissel, skal være drept. Det er også blitt kjent at han skal ha blitt lemlestet.

Grimsgaard-Ofstad skal også ha blitt lemlestet før han skal ha blitt drept av IS. Etter det Nettavisen kjenner til skal han blant annet ha fått avskåret tommelen på den ene hånden, og alle fingrene på den andre.

– Har ingen behov for å oppsøke videoene

Videoer av nordmannens død har IS så langt ikke publisert, men nære allierte har mistet borgere på grusomme måter.

– Jeg har sett halshuggingene av britiske gisler, men jeg oppsøker ikke selv disse videoene. Jeg har ingen behov for å oppsøke dem, slår statsministeren fast til Nettavisen.

– Det er ingen tvil om at IS er god på iscenesettelse, og har en forenklet virkelighet av ting.

Hun mener også at terroristene misbruker islam som religion.

– Jeg mener det er en forkakling av religionen de selv sier de tilhører. Jeg registrerer også at dette er det de aller fleste muslimer mener. I alle religioner gjennom tidene har det vært ekstreme bevegelser som har utnyttet og misbrukt den. For tiden er det islam.

– Misbruker ytringsfriheten

– Det er veldig viktig å bekjempe voldelig ekstremisme, fordi det bidrar til usikkerhet, frykt og et dårligere samfunn, sier Solberg.

Solberg er også klar på hvorfor hun mener at IS bruker de bestialske videoene i sin propaganda.

Dette er en del av terrorhandlingene deres. De gjør det for å skape frykt, og for å rekruttere til ulovlig aktivitet. Dette er ikke bare misbruk av ytringsfriheten, det er en barbaritet som fører oss hundrevis av år tilbake til måten mennesker oppførte seg på, sier statsministeren tydelig.