Gå til sidens hovedinnhold

Erna venter på Irak-regjering

Erna Solberg vil ikke utlevere mulla Krekar til Irak før den permanente regjeringen er på plass og kan gi absolutte garantier om at Krekar ikke risikerer dødsstraff.

- Det er seks uker siden valget, og det har ingen hensikt å få garantier fra en midlertidig regjering, sier statsråden på spørsmål fra TV 2 Nettavisen om hvorfor norske myndigheter ikke har kontaktet Irak om mulla Krekar-saken.

Tidligst 1. august
UDI mener det er grunnlag for å sende Krekar til Irak nå, men Erna Solberg vil vente, både på den valgte irakiske regjeringen og på saken Krekar har reist mot norske myndigheter. Dermed blir det uansett ingen utkastelse før 1. august.

Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen uttalte onsdag at vedtaket om å utvise Krekar blir en vits dersom han ikke sendes ut av landet snarest.

- Hagen er macho
- Hagen kan slutte å være så macho og i stedet ta konsekvensen av vedtak han selv har vært med på, sier Solberg til TV 2 Nettavisen. Hun viser til at Norge er bundet av den europeiske menneskerettighetskommisjonen konvensjoner og at denne har forrang i forhold til norske lover. Dermed kan ikke Norge utvise noen til et land der de risikerer dødsstraff eller umenneskelig behandling.

Hagen stemte for
- Denne ratifiseringen skjedde enstemmig i Stortinget. Også Hagen stemte for, sier Solberg.

Hun sier norske myndigheter gjennom UD vil starte kartleggingen av hva som venter Krekar ved utvisning til Irak, men understreker at den endelige garantien bare kan gis av den valgte Irak-regjeringen.

- Vi må ha en absolutt garanti for at Krekar ikke risikerer dødsstraff eller umenneskelig behandling, sier Solberg.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken