Gå til sidens hovedinnhold

Esler fra Romania kan ha blitt frossenmat

Ligger en ny lov som forbyr kjerrer trukket av esler og hester bak hestekjøttskandalen som nå rammer Findus?

En ny lov som forbyr hestekjerrer på veiene i Romania kan ha bidratt til at heste- og eselkjøtt har havnet i europeiske matvarer, ifølge den britiske avisa The Independent.

Vokser i omfang
Hestekjøttskandalen vokser i omfang. Findus risikerer å bli politianmeldt. Rumenske slakterier er i søkelyset, og nå er det ikke bare snakk om at hestekjøtt kan ha havnet på avveie. En ny lov i Romania kan ha bidratt til at både hester og esler har havnet på slaktebenken i stort omfang.

Denne uken er myndigheter i en rekke europeiske land i krisemøter i forbindelse med saken.

Den svenske landbruksministeren Eskil Erlandsson sier at han forventer at den skandinaviske frossenmatgiganten Findus blir politianmeldt i kjølvannet av hestekjøttskandalen.

Ifølge Findus' franske samarbeidspartner Comigel kan det ha vært hestekjøtt i deres leveranser siden august i fjor.

- Slike saker bør svi så kraftig at ingen en gang vurderer å sende noe ut på markedet som ikke er i overensstemmelse med varedeklarasjonen, sier Erlandsson til det svenske nyhetsbyrået TT.

Også matkjedene Ica, Axfood og Coop risikerer å bli politianmeldt siden de har solgt lasagne fra samme produsent, franske Comigel, skriver Svenska Dagbladet .

Inn på teppet
Den franske regjeringen har kalt sentrale aktører i kjøttindustrien inn på teppet.

Hestekjøttskandalen vokser og omfatter nå inntil 16 land, melder BBC News .

Sju franske supermarkedkjeder har trukket frossenmat fra Findus og Comigel. Tiltaket skjer etter avsløringer om at frossenmat som ifølge varedeklarasjonen inneholder storfekjøtt inneholder hestekjøtt.

Frankrikes matminister Guillaume Garot sier han vil forsikre seg om at alle produktene som nå er kommet i søkelyset blir trukket fra markedet. I Romania undersøker man påstander om at et av landets slakterier står ansvarlig for at hestekjøttet har havnet på avveie.

Til svenske Expressen sier den rumenske landbruksministeren at han mandag venter svar på om rumenske slakterier har brutt regelverket.

Storbritannias miljøvernminister Owen Paterson skal orientere nasjonalforsamlingen om den siste utviklingen i saken.

Utelukker ikke eselkjøtt
Ifølge den britiske avisa The Independent kan også eselkjøtt ha havnet i mat som er solgt i europeiske land.

Matvareekspert sier hester og esler er blitt sendt til slakteriet i hopetall i Romania den siste tida på grunn av et nytt forbud mot hestekjerrer, melder NTB.

- Lite hestekjøtt i norsk mat

- Det er et veldig lite innslag av hestekjøtt i norske kjøttprodukter, og der det er hestekjøtt skal det stå hestekjøtt på varedeklarasjonen, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland ved Mattilsynet til Nettavisen.

Når det gjelder den pågående hestekjøttskandalen som ryster Europa, sier Svindland at det ikke er noe som tyder på at frossenprodukter i norske butikker inneholder noe av det hestekjøttet som er avdekket i blant annet Sverige og Storbritannia.

- Vi har ingen indikasjoner på det, sier hun.

- Men hvor mye hestekjøtt spiser vi egentlig i Norge?

- Det slaktes årlig mellom 1500 og 1600 hester i Norge der kjøttet går inn i matproduksjonen, blant annet i pølseproduksjon og særlig spekemat. Dette utgjør en veldig lite innslag i norsk kjøttproduksjon. Det er ingen hester som ales opp med tanke på matproduksjon, så dette er sportsdyr og selskapsdyr som får en annen behandling enn for eksempel griser, påpeker Svindland.

Hun sier det er strenge krav til dokumentasjon av dyrets identitet og medisinering før det kan slaktes for å brukes i matprodukter. Hestepass og et eget helsekort som viser medisinbruk må følge hesten. Er det tvil, kan hesten ikke brukes i matproduksjon.

- På dette området er kravene skjerpet i det siste, sier Svindland.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken