Gå til sidens hovedinnhold

Espen Høiby må i fengsel

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): Kronprinsesse Mette-Marits bror Espen Høiby må i fengsel etter at Høyesterett avviste alle hans klager i kjæremålsutvalget fredag.

- Ja, da er det slutt. Saken er avsluttet og Espen Høiby må sone fengselsstraffen sin, kommenterer lagdommer Das Bugge Nordén overfor TV 2 Nettavisen.

Høyesterett avviser alle Høibys anførsler til kjæremålsutvalget. Dermed må Espen Høiby godta dommen fra Kristiand tingrett og gå i fengsel i 60 dager, samt betale erstatning og oppreisning på rundt 40.000 kroner, samt betale 10.000 kroner til det offentlige.

Høiby: - Ingen kommentar

TV 2 Nettavisen fikk fredag kontakt med Espen Høiby selv, men han ønsker ikke å gi noen kommentarer til media.

- Ingen kommentar, sier Høiby.

- Hvis det er så at Høyesterett har forkastet kjæremålet, så er saken avsluttet. Da er det ikke ytterligere rettsmidler å benytte, sier Høibys forsvarer, advokat John Christian Elden, til TV 2 Nettavisen.

Espen Høiby (44) innrømmer å ha dyttet ekskjæresten slik at hun falt og slo seg, men nekter for å ha slått og sparket henne da hun lå nede. Kristiansand tingrett trodde ikke på ham, og dømte ham til 60 dagers fengsel og betaling av 40.000 kroner til offeret og 10.000 til det offentlige.

Avvist mange ganger

Volden ble utøvet i et 40-årslag til venner ved Søgne gamle prestegård natt til 1. september 2002. Dom falt på dagen ett år etter. Men Høiby har aldri godtatt dommen. Agder lagmannsrett har hatt saken på bordet fem ganger, og alle gangene avvist dem. Man mener saken er åpenbar, og at Høiby ikke har noe å hente.

Fredag var tredje gangen Høyesteretts kjæremålsutvalg behandler Espen Høibys voldssak. Høiby mener aktor Arne Kjønstad i tingretten var inhabil, fordi han var siktet etter at Elden hadde anmeldt politiet for lekkasjer i saken. Men Høiby, ved forsvarer advokat John Christian Elden, er også avvist på en rekke andre områder.

Kan miste jobben

Etter dommen i tingretten ble flygeren Espen Høiby satt på bakken i SAS, og fratatt ansvaret som sjef for SAS’ flygere. Det har vært spekulert i om SAS må sparke Høiby fra selskapet, ettersom man ikke kan få jobb som flyger uten plettfri vandel.

- Vi har snakket med Høiby, men må nå få tid på å sette oss ned og diskutere realitetene i saken. Det har vært veldig mange vendinger i saken, sier pressetalskvinne Siw Meisingseth i SAS til TV 2 Nettavisen.

Offeret lettet

Forsvareren til den kvinnelige ekskjæresten til Espen Høiby, advokat Ivar Sveen, sier at hennes klient har vært påført ekstra lidelser ved at saken har trukket slik ut.

- Jeg har ikke fått snakket med henne. Hun har vært påført ytterligere lidelse ved disse forsøkene på å undergrave tingrettens dom. Det er grunn til å tro at hun føler lettelse over at vi endelig ser ut til å ha kommet i mål, sier advokat Sveen til TV 2 Nettavisen.

Hovedbilde: Espen Høiby sammen med forsvarer John Christian Elden, og medforsvarer Heidi Halvorsen. Foto: TV 2 Nettavisen.