Tre døgn etter at de islamistiske terroristene slo til mot gassanlegget i Algerie, har ytterligere to nordmenn reddet seg ut. Men fortsatt vet ikke UD hvor seks norske Statoil-ansatte befinner seg, eller om de er i live.

Det betyr at 11 av de 17 ansatte som befant seg på anlegget, er i sikkerhet, fortalte Statoils konsernsjef Helge Lund på en pressekonferanse lørdag formiddag.

– Nyheten om de to siste som er i sikkerhet, har tent et håp om at vi også kan få flere ut i live. Men vi må også være forberedt på dårlige nyheter, sa utenriksminister Espen Barth Eide da han orienterte pressen like etter Lund. Eide sier han har håp om at gisselaksjonen nærmer seg slutten.

Stor glede
Familiene til de to nordmennene som nå er i sikkerhet, fikk natt til lørdag beskjed om at deres kjære hadde klart seg. Ifølge informasjonssjef i Statoil Sissel Rinde har de pårørende også fått snakke med de to.

Hun vil ikke gå nærmere inn på reaksjonen blant de pårørende ved pårørendesenteret på Kokstad, men sier at gleden naturligvis var stor blant dem som nå fikk beskjed om at deres nærmeste er i live.

Fortsatt er mange pårørende samlet på hotellet ved Flesland der Statoil holder pårørendesenteret åpent på fjerde døgnet.

Skulle likvideres
En nordmannen som kom seg i sikkerhet natt til fredag har ifølge militære kilder som Dagbladet har snakket med, fortalt at gisseltakerne hadde bestemt at han skulle likvideres.

I siste liten klarte nordmannen, som var skadd i hofta, å flykte fra terroristene og komme seg i sikkerhet. Det er uklart hvorvidt dette er mannen som sent fredag kveld ble kjørt til sykehus etter å ha landet med ambulanseflyet på Flesland flyplass utenfor Bergen.

Fem andre overlevende kom hjem litt tidligere på kvelden. En av de overlevende takker algeriske soldater for å ha reddet ham fra den sikre død: Kona fortalte fredag om dramaet mannen har vært gjennom.

– Han forlot basen fordi han skulle fornye visumet sitt og satt foran i bussen med sjåføren. De ble fulgt av kjøretøy med vakter fra det algeriske militære, sier kona til VG.

Maskinrommet
Radio France meldte sent fredag ifølge NRK at mellom sju og ti tungt bevæpnede terrorister har forskanset seg i maskinrommet til gassanlegget, og skjebnen til rundt 20 utlendinger, inkludert de siste seks nordmennene, ved gassanlegget var lørdag morgen fortsatt uavklart.

Foreløpig er det bekreftet fra offisielt hold at to japanere, to briter, én franskmann og én amerikaner er blant utlendingene som er blitt drept i forbindelse med terroraksjonen.

USAs utenriksminister Hillary Clinton ba fredag Algerie om å trå «ytterst varsomt» for ikke å sette flere gisler i fare.

– Dette er en ekstremt vanskelig og farlig situasjon, sa hun.

FNs sikkerhetsråd fordømmer på det sterkeste angrepet på gassanlegget i Algerie, og kaller aksjonen «et avskyelig» angrep.

– Innsidehjelp
Gisseltakerne i Algerie hadde høyst sannsynligvis hjelp fra innsiden, ifølge algeriske kilder.

– De hadde lokal hjelp, det er jeg sikker på. Kanskje fra sjåfører eller sikkerhetsvakter, som hjalp dem inn i anlegget, sier Anis Rahmani, redaktør for den algeriske avisa Ennahar, som er blitt brifet av tjenestemenn.

Algeriske kilder opplyser at det ved tidligere anledninger har blitt avdekket at islamistiske opprørere har klart å få sine egne ansatt av internasjonale energiselskaper.

«Nordmannen»
Vitner har ifølge den franske nettavisen Le Point fortalt at en av gisseltakeren gikk under kallenavnet «nordmannen». Han skal ha snakket med de norske gislene på et ikke-engelsk språk de kunne forstå, skriver Aftenposten.

Kilder i det algeriske militæret forteller avisen, via en fransk kilde, at mannen er høy, hvit og har blå eller grønne øyne. Han snakker engelsk, og han ber og leser Koranen, sier kilden.

PST bekrefter overfor NTB at de er kjent med historien i den franske nettavisen, men ønsker ikke å fortelle hvordan de vurderer informasjonen. (©NTB)

HTML EMBED