Gå til sidens hovedinnhold

- Et katastrofe-område

Store jordras har sperret alle veier mellom Vågå og Lom i Ottadalen. - Det ser ut som et katastrofeområde, sier TV 2-fotograf, Rune Hagen.

Det er foreløpig uklart om mennesker er tatt av rasene. Først gikk flere store ras over Byrgertunnelen. Den ene tunnelåpningen ble fylt helt opp, men likevel klarte 16 personer å flykte inn i tunnelen da jordrasene sperret riksvei 15 mellom Vågå og Lom.

- Det var personer fra et bolighus i nærheten som hørte raset komme og søkte tilflukt inne i Byrbergtunnelen, sier ordfører Simen Bjørgen i Lom. Han er leder for kriseteamet i kommunen.

- De som befant seg inne i tunnelen er nå evakuert med redningshelikopter, sier Bjørgen. Han karakteriserer situasjonen som dramatisk.

- Til sammen er 40 personer i områdene rundt rasstedet evakuert, sier han.

- Katastrofe
TV 2-fotograf Rune Hagen fløy søndag ettermiddag over området.

- Det ser ut som et katastrofeområdet. Det flyr ambulansehelikoper, her er sykebiler, brannbiler, politibiler og redningsmannskaper, sier Hagen til TV 2 Nyhetene.

- Vi har har sett ett bolighus som er fylt opp av jordmasser. Det lyner, tordner og regner - så det ser ut som om dette huset kommer til gå med, sier Hagen.

- 3-4 ras
Arne Skogen kjørte søndag ettermiddag på nordsiden av vannet og forteller til TV 2 Nettavisen at det har gått 3-4 ras. Den ene siden av Byrgergtunnelen ble helt blokkert. Tunnelen er over 500 meter lang og rasområdet strekker seg over hele tunnelområdet.

- Raset har gått på begge sider av tunnelen, sier Bjørgen.

- Politi, ambulanse, lege, sivilforsvaret og brannvesen er nå i arbeid på rasstedet. Men vi er usikre på om det er hus som er tatt. Dette må vi avvente, sier ordføreren.

Kommunens krisegruppe består av ordføreren, administrasjonssjefen, politi og informasjonsleder.

Trafikken omdirigert
Operasjonsleder Arvid Røste i Gudbrandsdal politidistrikt anslår raset til å være rundt 150 meter bredt og er ca. 15 meter høyt der det har gått over veien på begge sider av Byrbergtunnelen. Riksvei 15 - det som er igjen av den - er stengt, og det er kolonnekjøring på fylkesvei 468 er nå stengt mellom Vågåmo og Lom.

I følge øyenvitner på stedet er det kø og trafikkkaos. Ei stund ble trafikken omdirigert på nordsiden av Vågåvannet på fylkesvei 468, men der har det nå også gått ras - og veien er stengt.

Har du opplysninger/bilder ring 21 00 60 10, mms/Natips til 1984 eller e-post: vaktsjef@nettavisen.no

TV 2 Nettavisen kommer med mer

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken