Det hele startet med vaklende boligpriser sommeren 2007. Så begynte prisene å falle utover høsten. 2008 ble et begredelig år i boligmarkedet.

SELGE BOLIGEN? Finn megler

Når 2009 rundes av om en drøy uke, har prisene steget hver eneste måned siden nyttår – totalt vel 15 prosent.

Ikke mange hadde trodd boligkrisen skulle slippe taket så lett. Selv eiendomsmeklerne, som er nærmest programforpliktet til å være optimister, hadde vanskelig for å se lyspunkter i begynnelsen av året. Da januartallene - som ble presentert 1. februar - viste kraftig oppgang, sa Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) følgende:

- Jeg advarer mot å presentere dette som at det tar helt av i boligmarkedet. Dette er ingen friskmelding, men en korreksjon av siste kvartal – som var en unntakstilstand for bransjen.

Da Nettavisen kontaktet et knippe eksperter i januar, var de, med ett unntak, relativt pessimistiske. Både Petter Batta i Huseiernes Landsforbund og sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea trodde på et prisfall i første halvår på hele fem prosent før det skulle flate ut.

Investor og eiendomsguru Christian Ringnes sa: «Den internasjonale krisen vil gjøre at tilgangen på kreditt vil være svak, og med lav oljepris i tillegg vil dette holde boligmarkedet nede i et års tid til». Fasiten ved utgangen av juni var en oppgang på fabelaktige 12 prosent.

Ola Mæle - også han investor med teft for gode eiendomshandler - var mannen som traff best med spådommene:

- Boligmarkedet er i ferd med å flate ut og normalisere seg. Oppgangen kan komme raskere enn mange aner på grunn av rentekuttene, som er store og kommer fort.

I januar kom regjeringens krisepakke som tok sikte på å få fart i markedet. Blant annet økte man lånerammene til Husbanken. Finanskrisen hadde gjort at livredde banker snurpet igjen pengesekken så det var nesten umulig å få boliglån. Dette la ytterligere sten til byrden for folk på boligjakt, og holdt etterspørselen kunstig nede.

Selv om det lysnet raskt for bruktboligmarkedet, tok det tid for nyboligmarkedet. Salget av nye boliger gikk fortsatt tregt på nyåret. Dette segmentet var sammen med de utskjelte lavinnskuddsleilighetene, det som fikk mest juling da boligmarkedet møtte veggen. Mange prosjekter var umulige å selge, og nybyggingen stanset opp.

Enkelte utbyggere meldte riktignok om lysere utsikter tidlig på året, men først etter sommerferien løsnet det skikkelig for de nye boligene.

Høsten 2009 har vært preget av to spektakulære prosjekter i Oslo: Operakvarteret og Sørenga på container-utstikkeren i nærheten.

Da DnB NOR eiendom startet salget av 115 leiligheter på Sørenga i midten av oktober sto folk i kø for å kjøpe, og det måtte loddtrekning til. Her var det dobbelt så mange interessenter som det var leiligheter. Det er slett ikke verst når en tenker på at dette ikke er leiligheter for gud og hvermann. Prisene varierer fra 2 millioner for et krypinn på 46 kvadratmeter, til 13 millioner for 160 kvadratmeter.

Like i nærheten ligger Operakvarteret, med fantastiske utsiktsleiligheter rett bak Operaen. Disse har også hatt godt salg til tross for svimlende priser. Se de spektakulære utsiktsbildene her.

Her er en oversikt over sentrale nye boligprosjekter i Oslo.

Kjendisenes gjøren og laden vekker interesse også i boligspaltene. Flere av landets rikeste handlet bolig og hytte i året som gikk.

Blant de mest velbeslåtte er utvilsomt Rema-eier Ole Robert Reitan. Han kjøpte i høst en storslagen hvit murvilla i Eilert Sundts gate 33 på Uranienborg i Oslo for 39,5 millioner kroner.

Dette salget var blant flere i et slags høstslipp av store, dyre eiendommer etter at finanskrisen slapp taket.

Rett før sommerferien hadde markedet fått seg en overraskelse med Erik G. Braathens oppsiktsvekkende 130-millionerskjøp i Strømstangveien på Snarøya.

Den gamle, store og sjarmerende trevillaen ligger usjenert med utsikt mot Oslofjorden. Selger var Schibsted-arving Alexandra Huitfeldt. Hun brukte riktignok en del tid på å få solgt – det skulle bare mangle med den prisen – men fikk til gjengjeld 10 millioner mer enn prisantydningen det gikk rykter om da det ble kjent at boligen skulle selges.

Også meglerne har fått det bedre. Les mer om deres inntekter her.

I likhet med flere av de aller dyreste eiendommene, ble heller ikke Braathens nye hus i Strømstangeveien 9 annonsert på det åpne markedet. Ser man bort fra Munkebakken på Lysaker, som egentlig er vel så mye representasjonsbolig som privatbolig, så er Braathens villa den dyreste noensinne i Norge – med god margin.

LES OGSÅ:Her er tiårets råeste bolighandler

Det vakte også oppsikt da årets første bolighandel i tungvektsklassen var i boks. Det var i slutten av mai. Haldenveien 51 på Snarøya er en perle av et funkishus. Men i motsetning til Strømstangveien 9, skiller den seg ikke vesentlig ut fra mange av de andre strandeiendommene på den eksklusive halvøya. Den gule funkisperlen gikk for friske 40,5 millioner.

FØLG BOLIGMARKEDET PÅBOLIGA.NO

Også på fritidsmarkedet rørte det seg i 2009. Det startet svært så trått for fjellhyttene. Hytte- og leilighetsmarkedet på fjellet fikk seg en skikkelig smekk da finanskrisen satte inn. Effekten ble trolig forsterket av at storstilt nybygging over flere år hadde skapt et tilbudsoverskudd.

Blant fjellhyttehandlene verdt å nevne er det gamle skiesset Odd Sørlis kjøp av den dyreste hytta som noen gang er solgt nord for Dovre. Hytta fik mye oppmerksomhet i pressen. Den ble første gang lagt ut for salg i fjor vinter med en prisantydning på 20 millioner kroner. Selger var den profilerte arkitekten Finn Sandmæl. Sørli ga 10,5 millioner - etter et priskutt som hører til de sjeldne, selv i finanskrisetider.

Langs sjøen hadde det allerede løsnet da strandhyttesesongen for alvor åpnet ved påsketider. Likevel har det ikke vært noen spektakulære handler denne sommeren à la Brian Jebsens kjøp av Sjøbakkveien 27 i Sandefjord til 32 millioner i 2007, eller Celina Midelfarts kjøp av en eiendom i Kragerø til 25 millioner.

En av de dyreste i år er Villa Haga på Larkollen. Eiendommen gikk på tvangssalg i høst, og kjøper er ennå ikke kjent.

Prisen endte etter det Nettavisen forstår noe over 20 millioner kroner. Tidligere ABG Sundal Collier-partner Ole Aunaas kjøpte eiendommen for 25 millioner i 2006. Prisforlangende begynte på 29 millioner.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).