Gå til sidens hovedinnhold

Et lite stykke New York i Oslo

Nå er barcode-rekka i ferd med å ferdigstilles.

BJØRVIKA:- Det er kjempegøy. Og ekstra gøy at det er et så spesielt bygg, som skiller seg ut, sier direktør for marked og merkevare i Oslo S Utvikling, Vibeke Ahlsand.

For i disse dager bygges og utleiearbeidet starter for det siste bygget i Barcode-rekka i Bjørvika. Bygget, som har fått navnet DEG42 (Dronning Eufemias gate 42), skiller seg ut fra de andre byggene i rekka, blant annet ved de unike møtelokalene, teglsteinsfasaden og den sorte ståltrappen på utsiden av bygget.

Les alt om hva som kommer i Bjørvika i 2015: - Dette er symbolet på det moderne Norge

Spesiell arkitektur
Trappen slynger seg mellom de «poppende» boksene på ytterveggen. Disse skal fungere som små møterom for bedriftene som flytter inn i bygget.

- Bygget har en veldig spesiell arkitektur. Det er A-lab som har tegnet bygget, og Geir Haaversen som er arkitekten, har blitt sterkt inspirert av New York og Meatpacking district. Der er byggene ofte små og med litt uvanlige former. Vi tror dette blir et ikonisk bygg og et symbol på den urbane byutviklingen i Oslo, sier Ahlsand.

Bygget er blant de minste og smaleste i barcode-rekka, og blir liggende helt til høyre i rekka, sett fra sjøsiden. Bygget er formet som en trekant, og i bakkant - mot Oslo S - er bygget helt spisst.

Les også: - Bygg så mange etasjer som mulig

Åpner for små bedrifter
Og mens de andre byggene i barcode-rekka huser store finansinstitusjoner, er DEG42 designet for små bedrifter. Ja, også er det aller siste sjanse til å skaffe seg kontorer i en av Oslos mest ikoniske byutvikling de seinere åra.

- Det er et flerbruksbygg, og det blir for mindre selskaper. Mange ønsker seg kanskje én til to etasjer og det legges opp til langt færre ansatte her enn i de andre byggene, sier Ahlsand, og fortsetter:

- Det blir nok en litt annen type miks av bedrifter og aktører her, som også kan skape en større variasjoner i hvilke miljøer som er der nede.

Les også: Oslo Plaza kan bli Skandinavias største hotell

Siste sjanse
Bygget skal stå ferdig i juni neste år, men allerede nå har flere potensielle leietakere meldt sin interesse.

- Barcode begynner å bli et etablert område. Mange har kanskje ikke turt å etablere seg her tidligere, men nå ser de at det begynner å ta form. Og dette er jo siste sjanse til å komme inn i barcode, sier Ahlsand.

Les også: Slik kan et av Oslos farligste områder bli - men det kan ta tid

Omstridt utbygging
Barcode har vært et av de mest omstridte utbyggingsprosjektene i Oslo i moderne tid. Men barcodes popularitet har økt i takt med utbyggingen av de totalt 13 byggene.

- Det er veldig gøy for oss som har fulgt denne utviklingen å se at byggene har reist seg og at folk har tatt dem i bruk. Barcode har gått fra å være å være kritisert til å blir noe positivt for byen, sier Ahlsand, og legger til:

- Kritikken gikk blant annet på at barcode stengte for byen, men så ser man nå at med alle parkene, allmenningene og broene, så blir faktisk barcode en åpning av byen ned mot sjøen.


Les også: Dette blir Norges mest eksklusive togstasjon

Nå kommer utelivetog tjenestetilbudet
Kritiske røster har også fryktet at Bjørvika skal bli et dødt område på kveldstid. I løpet av året skal det imidlertid åpne en rekke restauranter og utesteder i Bjørvika.

- Vi har fått kritikk for å ikke skape paradegatene først, men vi har hatt fokus på å fylle byggene. Nå er det nærmere 10.000 arbeidsplasser i barcode, og de forventer seg et tilbud på bygulvet. De har vært tålmodige og tilbudene som nå kommer er etterlengtet. Det forstår vi veldig godt, sier Ahlsand.

Årsaken til at det har tatt tid å få på plass denne typen tilbud, er at Oslo S Utvikling har vært opptatt av å sikre kundegrunnlaget.

- Nå har vi de aller beste forutsetninger med 10.000 personer som kommer og går hver dag, sier Ahlsand.


Les også: - Folk kommer og takker meg for at vi gjør hjemveien deres tryggere

Bare begynnelsen
Men selv om barcode skal stå ferdig om et drøyt år, er det fortsatt store utviklingsgrep som skal tas i Bjørvika.

- Det mange ikke vet er at med fullført barcode, så er bare cirka 30 prosent av utviklingen ferdig. Vi har store deler av Bispevika foran oss. Her blir det bare ett større kontorbygg, mens resten blir boliger, sier Ahlsand, og legger til:

- DEG42 er avslutningen av barcode, samtidig som det bare er begynnelsen på hele området.

Les også: 100 grunner til å elske Oslo

Kommentarer til denne saken