Gå til sidens hovedinnhold

- Et liv koster 700 dollar

- Prisen for å få et menneske drept er 700 dollar. I Italia er det litt dyrere. Les Eva Jolys rystende beretning.

LAGOS, NIGERIA (NA24):
- Madame Joly er et internasjonalt navn innen bekjempelsen av korrupsjon både i Frankrike og Norge, sier Lagos økokrim-sjef Ibrahim Lamorde i Economic i Financial Crimes Commission (EFCC).

NA24 - din næringslivsavis

Spesialrådgiver Eva Joly i Norad er invitert til å holde foredrag for 150 fremmøte dommere, revisorer, embetsmenn og inspektører som jobber med bekjempelsen av korrupsjon i Nigeria.

Ribadus soldater
Trafikken i Lagos er ekstrem og Joly ankommer to timer forsinket til foredraget i EFCCs hovedkvarter i Awolow Road. Det ligger i vestlige Ikoyi midt i den nigerianske storbyen. Entusiasmen er til å ta og føle på i den store gruppen som består mest er menn, men også noen få kvinner.

- Dette er Ribadus soldater, sier Eva Joly til NA24, og sikter til presidentens mann som har beslaglagt hele fem milliarder dollar fra banditter i kampen mot korrupsjon i landet.

Mange sier han har verdens farligste jobb og går konstant med livvakter.

LES MER: Verdens farligste jobb

Bedre enn Kenya
Eva Joly har med seg Jan Borgen i Transparency International. De deler erfaringer med den fremmøte gjengen.

- Vet dere hva et liv koster i Nigeria, spør Joly forsamlingen.

Det blir helt stille, og noen mumler.

- I dag koster det 700 dollar å få en mann drept i Lagos, sier hun, og legger til at det i Italia er litt dyrere med 2.500 dollar. Prisen varierer på hvor prominent personen er som skal likvideres.

LES OGSÅ: Stille kamp mot korrupsjon

Joly har forsamlingen i sin hule hånd og skryter av landets økokrim-enhet og hva de har fått til i et samfunn som er gjennomsyret av økonomisk kriminalitet.

- Dere er markører for demokratiet, og det går mye fortere frem her sammenlignet med Kenya hvor de ikke har fått kloa i et øre, sier hun.

Skatteparadiser
Madame Joly foreleser om hvordan skatteparadiser fungerer og bruker eksempler på landets ledere som overfører penger til slike frihavner for sorte og stjålne penger.

- Som en sentral leder i dette landet kan du opprette en konto i for eksempel Bahamas og Guernsey på kort tid på Internett, sier hun til et oppmerksomt lyttende publikum.

Joly deler erfaringer fra både sitt virke i Frankrike og Norge. Hun forteller at prins Teodoro Nguema Obiang på Ekvatorial Guinea som kjøpte seg en Lamborghini Murcielago, to Bentlyer og to luksusleiligheter, ifølge BBC, for noen uker siden og er under etterforskning.

- Det nytter, men dere må kjempe og tenke smartere enn tyvene, sier hun.

Krever forpliktelser
Etter møtet er det veldig mange som vil spørre den norske korrupsjonsjegeren om spesifikk erfaringer og hvordan hun tenker.

- Kampen klarer vi hvis alle forplikter seg, sier avdelingsleder Comfort Idika-Ogynye i Female Leadership Forum til NA24.

LES OGSÅ: Korrupt politi truet nordmenn

Hun forklarer at der begynner å nytte og viser til at en politiinspektør - Mister Tafa Baligun - er under etterforskning for korrupsjon.

Lagos lokale økokrimleder Lamorde mener det begynner å hjelpe i kampen, med ledere som Nuhu Ribadu i spissen for arbeidet. Han er også Jolys store helt, og bruker all sin tid for å bekjempe korrupsjon.

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff