Gå til sidens hovedinnhold

- Et lojalt og langsiktig valg

Kristin Halvorsen trekker seg som finansminister.

Lørdag kveld meldte TV 2 Nyhetene at SV-leder Kristin Halvorsen trekker seg som finansminister for å bli ny kunnskapsminister.

- Vi bekrefter eller dementerer ingenting før alt er klart, og alt er ikke klart, skriver statssekretær Roger Sandum i Finansdepartementet til Nettavisen lørdag kveld.

Les også: - Kristin Halvorsen blir ny kunnskapsminister

- SV måtte velge
Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, sier til Nettavisen at SV trolig har måttet velge mellom de to departementene.

- Situasjonen har nok vært slik at de har måttet velge og at de ikke fikk begge pottene. Jeg tror SV har sett at det å ha finansministeren ikke nødvendigvis er det som gir mest uttelling i opinionen, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

- Viktig for SVs egne velgere
Han tror SV har valgt de postene hvor de kan få utrettet noe som gjør at de får noe igjen ved neste valg.

- Jobben som finansminister kunne et arbeiderpartimedlem ha gjort uten at utføringen ville blitt noe særlig annerledes. Kanskje har SV sett at det er bedre å styre der hvor SVs egne velgere har store forventninger, sier Todal Jenssen.

- Lojalt og langsiktig valg
Men det at SV nå velger å gi avkall på Finansdepartementet kan også sees på som et lojalt valg.

- Dette tyder på at SV tenker på et langt liv i regjering, og kan dermed sees på som et lojalt og langsiktig valg, sier Todal Jenssen.

Han ser på valget om å satse på Kunnskapsdepartementet som en lojalitetserklæring fra SV sin side.

- Det er ikke sikkert dette er en dårlig løsning for AP heller at SV prioriterer som de gjør. Når SV velger å prioritere Kunnskapsdepartementet tyder det på at de tenker på sin egen oppslutning innenfor regjeringskollektivet, sier han.

Han påpeker at partiet kunne valgt å gå ut av regjering eller valgt å lage konflikt, men at de i stedet velger å beholde det departementet som SVs kjernevelgere synes er viktigst.

- Ikke uventet
Todal Jenssen påpeker at det ikke er uventet at Kristin Halvorsen gir fra seg finansministerrollen.

- Det har jo vært ventet og signalisert fra folk i Arbeiderpartiet ganske lenge at SV ikke får beholde både utdanning og finans, og da har SV valgt det som er viktigst for dem, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

- Viktig nøkkelrolle
Når Arbeiderpartiet nå får tilbake Finansdepartementet blir de sittende med de tre viktigste, tyngste postene i regjeringen; Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor.

- Det er ingen tvil om at Arbeiderpartiet med Finansdepartementet har sikret seg de tre viktigste postene. Finansdepartementet gir partiet en nøkkelrolle til langtidsplanlegging av de tunge grepene, sier Todal Jenssen.

De mest aktuelle til å ta over finansministerposten, skal etter det NRK erfarer, være Arbeiderpartipolitikerne Sigbjørn Johnsen eller Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken