Gå til sidens hovedinnhold

Etterforsker babydød på nytt

Til tross for at ni leger mente skadene på babyen var forenelige med grov vold, henla statsadvokaten saken. Det vil ikke Riksadvokaten gå med på.

Riksadvokaten omgjorde i dag henleggelsen av et mistenkelig babydødsfall i Drammen og beordret ytterligere etterforskning av saken. Statsadvokaten henla saken i oktober - til tross for at ni leger mente skadene på babyen var forenelige med grov vold.

Store hodeskader
Det var Stine Sofies Stiftelse som klaget inn saken, etter at TV 2-nyhetene avslørte at den avdøde babyen ikke hadde krav på bistandsadvokat.

Tragedien skjedde i Drammen for to år siden. Den da to måneder gamle baby-jenta ble brakt til sykehus med store hodeskader, flere ribbens- og lårbensbrudd og døde etter kort tid. Ni leger mente skadene var forenelig med grov vold og moren og faren ble siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

- Ubesvarte spørsmål
Men til tross for ekspertenes oppfatning ble saken henlagt av statsadvokaten i Oslo. Han ikke fant det bevist hvem som hadde påført barnet skader.

- Vi har omgjort henleggelsen og beordret ytterligere etterforsking fordi det er en del spørsmål vi vil prøve å finne svar på i forbindelse med dødsfallet. Og begge foreldrene er nå påny siktet i saken, sier statsadvokat Roar Østby hos Riksadvokaten til TV 2.

- Er dette en kritikk av etterforskningen til politiet i Drammen?

- Nei. Dette handler ikke om at politiet har gjort en dårlig jobb. Vi har sett på saken med nye øyne. Og siden saken dreier seg om et lite barns rettssikkerhet er det viktig og ikke etterlate noen spørsmål åpne, sier Østby.

Gledestårer
Ada Sofie Austegard som leder Stine Sofies stiftelse sier det rant noen tårer da hun fikk vite om beslutningen i dag.

- Hadde ikke vi klaget inn saken ville den ikke blitt gjenopptatt. For babyen hadde ikke krav på bistandsadvokat siden begge foreldrene hadde status som mistenkte. For barnas rettsikkerhet i Norge er dagens beslutning svært viktig, sier Austegard.

- Falt fra sofa
Morens forsvarer, Martin Smith, sier foreldrene er skuffet over at saken nå skal etterforskes mer to år etter at tragedien skjedde.

- De to synes det er en vond ekstrabelastning å få dette opp igjen nå og de har hele tiden hevdet at de er uskyldige, sier han.

Moren og faren har forklart at babyen falt ned fra en 40 cm høy sofa. Ekspertene mener dette ikke er forenelig med hodeskadene på barnet. Men at skadene trolig har blitt påført ved bruk av stump vold.

- Vil de nå bli innkalt til nye avhør?

- Jeg kan ikke kommentere det som skal skje i den videre etterforskningen, sier statsadvokat Roar Østby.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken