GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Keiserpingviner overvintrer åtte måneder i de kaldeste områdene i verden. Hekkeplassene til fuglearten ligger så utilgjengelig til at forskere ikke kommer til for å undersøke fuglenes populasjon og bevegelser, skriver Livescience.

Les også: pingvinene dør ut

Satellittovervåking
For å omgås problemene med temperaturer ned mot 58 minusgrader har forskere kommet fram til en noe original løsning. De studerer pingvinenes etterlatenskaper med satellittbilder.

- Vi kan ikke se selve fuglene på satellittbilder fordi oppløsningen ikke er høy nok, men under hekkesesongen står de stille i åtte måneder, sier Peter Fretwell i British Antartctic Survey, til Livescience.

Har du sett ny interessant naturforskning? Send tips til Dittdyr.no.

Dermed vil fuglene etterlate seg mange og godt synlige spor etter sin tøffe overvintring.

- Isen blir ganske skitten og det er etterlatenskapene vi kan se, fortsetter Fratwell.

Les også: Pingviner krever seksuell likestilling

Klimaendringer
Grunnen til at forskerne ønsker å studere pingvinene er klimaendringene. Man regner med at fuglene er ekstremt vare på endringer i temperaturer, og forskere ønsker derfor å studere fuglenes bevegelsesmønstre og antall i lys av klimaendringer.

Med satellittbilder kan forskerne studere 90 % av kysten på Antarktis. British Antarctic Survey har i år identifisert 38 pingvinkolonier. Dette er ti nye, mens tolv av tidligere identifiserte kolonier er borte eller har flyttet på seg.

Les også: Pingvin rømmer fra spekkhoggere

Antall
Med den nye teknologien vil forskerne bedre kunne følge endringer i populasjonen av fuglene.

- Det er en spennende utvikling. Nå vet vi presist hvor pingvinene befinner seg, og neste steg blir å telle hver enkelt koloni for å få et bilde over endringer i populasjonen.

Man regner med at det er 200.000- 400.000 par keiserpingviner på Antarktis.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED