Gå til sidens hovedinnhold

- Etterretning fra NATO førte til økt terrorberedskap

Det var etterretning fra NATO som førte til at Forsvaret valgte å øke terrorberedskapen.

Oslo (NTB-Linus Hauge): Det var etterretning fra NATO som førte til at Forsvaret valgte å øke terrorberedskapen, og en norsk eller nederlandsk militærleir ble sett på som sannsynlige mål, skriver Dagbladet.

Ifølge avisa ble Forsvaret for en knapp uke siden varslet om at terrorister kunne slå til mot en militærleir i Norge eller Nederland. Informasjonen ble systematisk gjennomgått av Forsvarets etterretningstjeneste, E-tjenesten.

Torsdag klokka 14 ble informasjonen vurdert slik at forsvarsledelsen valgte å innføre terrorberedskap A ved alle militæranlegg i landet. Forsvaret ville torsdag ikke si noe om årsaken til at det laveste beredskapstrinnet for beredskap ble innført.

Ifølge VG har både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og E-tjenesten i en periode overvåket terrorceller i utlandet som skal ha hatt planer om å gjennomføre terrorangrep i Norge og andre land.

Ifølge avisa har internasjonale etterretningstjenester hatt oppsyn med et helt bestemt miljø i utlandet.

Løpende orientert
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og regjeringens sikkerhetsutvalg holdes løpende orientert om den mulige trusselen som førte til at Forsvaret hevet beredskapen. Men det er ingen dramatikk knyttet til nivåøkningen, sier satssekretær Hans Kristian Amundsen (Ap) ved Statsministerens kontor.

– Forsvaret har en generell trusselvurdering som har medført at Forsvaret har iverksatt tiltak på laveste nivå ved å skjerpe årvåkenheten, sier Amundsen.

Ifølge Amundsen mener PST at det ikke er noen trussel mot Norge som gir grunnlag for å iverksette tiltak. Trusselen omfatter ikke det sivile samfunnet, kun militære installasjoner.

I tillegg til Stoltenberg sitter utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) og finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i regjeringens sikkerhetsutvalg.

– Ikke dramatisk
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sier beredskapen kan økes uten at det trenger å være spesielt dramatisk. Han tror at tips, etterretningsinformasjon eller en hendelse ligger bak:

– Det trenger ikke være spesielt dramatisk. Det kan også være noe som ikke umiddelbart har med Norge å gjøre, sier han.

Forfatter og journalist Kjetil Stormark har i lang tid fulgt Forsvaret tett. Han undret seg torsdag kveld over at verken PST eller øvrige deler av politiet var involvert.

– Jeg spør meg om dette har sammenheng med Norges internasjonale engasjement i Afghanistan eller andre steder. Basert på den systemkunnskapen jeg har, mener jeg politiet ville vært mer deltakende dersom denne trusselen hadde vært et nasjonalt anliggende, sier Stormark til NTB.

Rutiner
Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt beklaget torsdag kveld at politiet ikke ble orientert om Forsvarets vurderinger. I Forsvaret innrømmer man at rutinene kanskje ikke har vært gode nok.

– Vi har informert i henhold til våre rutiner og ser at vi muligens må se gjennom rutinene en gang til, sier Erik Gustavson som er sjef for operativ avdeling i Forsvarsstaben, til NRK.

Major Vegard Finberg i forsvarssjefens stab avkrefter overfor NTB at terrorberedskapen også ble økt ved norske militære anlegg utenfor Norges grenser torsdag.

– Dette er noe som er gjeldende innenfor Norges grenser, men hva dette er, vil være å gå inn på gradert informasjon, og det kan jeg ikke gjøre, sier Finberg. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken