Gå til sidens hovedinnhold

- EU kan vokse mer

EU-toppene er blitt enige om rammene for en reformtraktat. Angela Merkel sier veien nå er åpen for flere EU-medlemmer.

EU-toppmøtet i Brussel har kommet til enighet et «mandat» om reformer i EU-systemet. Tysklands kansler Angela Merkel sier veien nå er åpen for at EUs 27 medlemsstater kan bli flere, melder Reuters.

Flere på vent

Kroatia og Tyrkia forhandler om medlemskap, og Makedonia har fått kandidatstatus. Likevel har flere medlemsland sagt at ytterligere utvidelse av EU ikke er mulig før EU har reformert sine institusjoner, som i utgangspunktet var beregnet på et fellesskap av seks land.

Medlemslandene har vært samlet til tre dagers toppmøte i Brussel. EU-toppmøtene finner sted fire ganger i året, og er der EUs viktigste beslutninger blir tatt.

I stampe
Etter svært vanskelige forhandlinger har EUs statsledere blitt enige om et detaljert mandat til en såkalt konferanse som skal arbeide videre med et traktatutkast. Målet er å komme fram til en traktat som kan erstatte EU-grunnloven, som ble stemt ned av franske og nederlandske velgere i 2005. Grunnlovshavariet var et stort nederlag for EU, og den politiske integreringen mellom landene har stått i stampe siden da.

- Jeg har en god nyhet. Vi har nettopp blitt enige om et svært presist mandat for en forenklet traktat, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy ifølge Reuters.

Arbeidet med den konkrete utformingen av den nye såkalte «Reformtraktaten» begynner i løpet av de neste månedene. Målet er at traktaten skal være på plass i 2009.

Viderefører hovedpunkter
Tyskland har hatt EUs presidentskap dette året. Merkel har hele tiden sagt klart at hun ville jobbe hardt for å få på plass en gjennomførbar plan for å erstatte grunnlovstraktaten.

Merkel har jobbet for å bevare de delene av konstitusjonen som kreves for å strømlinjeforme beslutningsprosessene i EU. Polen og Storbritannia har vært blant de største skeptikerne og har vært svært opptatt av at den nye traktaten ikke skal ligne på det mislykkede grunnlovsutkastet.

Den nye traktatetn vil videreføre viktige elementer fra den havarerte EU-grunnloven. Det roterende presidentskapet vil bli erstattet med en president som sitter i lengre perioder, og som er valgt av medlemsstatene. EU vil også få en utenrikssjef som får myndighet til å representere EU på verdensarenaen. I tillegg vil EU-parlamentet og de nasjonale parlamentene få mer å si.

- Det viktigste her er at grunnlovstraktaten ble lagt til side. Denne avtalen gir oss en mulighet til å gå videre, sier Storbritannias statsminister Tony Blair ifølge AP.

Skepsis i Polen
Polen truet med å torpedere hele toppmøtet på grunn av landets sterke motstand mot en endring i vektingen av stemmer mellom de ulike medlemslandene.

President Lech Kaczynski gikk til slutt med på et kompromiss som innebærer at Polen går med på at systemet endres, men at det nye systemet ikke blir innført for fullt før i 2017. Det nye systemet vil svekke Polens innflytelse og gi mer makt til store land, særlig Tyskland.

Nettavisen følger saken.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere