Gå til sidens hovedinnhold

- EU trenger mer krisepenger

Men tyskerne vil ikke åpne lommeboken.

Det internasjonale pengefondet IMF mener det europeiske krisefondet ESFS er for lite i forhold til de forventede belastningene fondet kan få. I tillegg mener de at fondet bør gjøres mer fleksibelt i forhold til hvor og når pengene skal kunne benyttes. Dette står skrevet i en rapport IMF skal legge frem for eurolandene mandag, ifølge Reuters.

Jean-Claude Trichet, administrerende direktør i den europeiske sentralbanken, oppfordrer likevel eurolandene til å ikke belage seg på redning fra sentralbanken og heller jobbe mot gjennomføring av alle andre muligheter, før de søker om økonomisk støtte.

I rapporten står det beskrevet i klare linjer hvilke tiltakt IMF mener den europeiske sentralbanken (ECB) bør komme med. Blant annet er ytterligere oppkjøp av statsobligasjoner i de kriserammede landene er et av disse.

Videre er IMF klare på at samtlige ekstraordinære tiltak i kampen mot gjeldskrisen må gjøres så omfattende at de underliggende årsakene for problemene viser tydelige tegn til tilbakegang.

IMF mener et vedvarende kaos i finansmarkedene kan bidra til å stanse den økonomiske framgangen etter finanskrisen. IMF maner derfor til mere effektive metoder til å bekjempe dagens gjeldskrise.

Det såkalte stabilitetsfondet, som eurolandene har etablert sammen med IMF, er i dag på 750 milliarder euro.

IMFs oppfordring til å utvide krisefondet høster støtte fra flere hold. Blant annet mener den belgiske finansministeren at fondets størrelse per dags dato er for liten, dersom Portugal og Spania blir nødt til å søke om støtte.

Tyskland er det eneste landet som i første omgang er imot en utvidelse av krisefondet. Forbundskanseler Angela Merkel og hennes regjering viser til at de er bekymret for at tyske skattebetalere vil gjøre opprør mot ytterligere økonomiske redninger av andre euroland. De ser heller ingen andre grunner til å utvide fondet, skriver Reuters.

Les flere sake på NA24

Kommentarer til denne saken