Gå til sidens hovedinnhold

EU utsetter Russland-samtaler

EU krever at Russland trekker seg ut av Georgia før planlagte samtaler kan finne sted.

EUs ledere har utsatt samtalene om et tettere samarbeide mellom unionen og Russland, i påvente av at de russiske styrkene trekkes tilbake til posisjonene de hadde før konflikten med Georgia.

- Forhandlingene om en avtale partnerskap og samarbeid utsettes til de russiske styrkene trekker seg tilbake dit de var før 7. august, sa en EU-diplomat, og siterte en uttalelse fra EUs lederskap mandag, melder Reuters.

- Er klare
Presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, bekreftet på en pressekonferanse at samarbeidssamtalene, som var planlagt å finne sted 15. september, nå avhenger av hva Russland gjør med sine soldater som befinner seg inne i Georgia.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier russiske myndigheter har gitt signaler på at de russiske styrkene skal trekkes ut. Russlands presidnet Dmitrij Medvedev skal ha ringt den franske presidenten, som også innehar presidentskapet i EU denne perioden, kort tid etter møtet mellom EUs ledere.

Nyhetsbyrået Interfax siterer en tjenstemann ved Russlands utenriksministeri som sier at russiske myndigheter beklager avgjørelsen.

- Dersom forhandlingene over avtalen er utsatt, da er det bare å uttrykke beklagelse over avgjørelsen.

Sanksjoner
På forhånd ble det spekulert i om EUs ledere ville innføre sanksjoner eller å presse Russland ut av det gode selskap i G8, men det skjedde ikke.

Begge parter vet at landet står for en fjerdedel av gassleveransene til Europa, men Russland har sagt de ikke er interessert i å benytte seg av sanksjoner eller å bruke gassleveransene som en politisk brikke.

Det vanskelige forholdet mellom Russland og EU og vesten, startet etter at store deler av Georgia ble okkupert av russiske styrker etter at georgiske soldater gikk inn i utbryterrepublikken Sør-Ossetia i begynnelsen av august.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken