Gå til sidens hovedinnhold

Euroen kan kollapse

Gresk motstand og nedgraderingen av Spania gir euroen skambank.

Ratingbyrået Standard & Poors nedgraderte Hellas og Portugal på tirsdag. Onsdag var det Spanias tur.

Nyheten om nedgraderingen sendte euroen til nye bunnivåer. I morgentimene norsk tid var euroen ned mot 1,31 mot dollar. På samme tid var euroen på 7,87 mot kroner, noe som gjør det svært gunstig for norske turister å dra til eurosonen, men det er også en katastofe for norske eksportbedrifter.

Nå spås det at euroen skal ytterligere ned, og at valutasamarbeidet kan kollapse i sin helhet.

- I våre nye prognoser anslår vi nå at euro skal falle videre ned mot 1,20 mot dollar, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

- UBS spår nå en euro mot dollar-kurs på 1,20, mens Morgan Stanley åpent diskuterer muligheten av at eurosamarbeidet skal grunnstøte, skriver Handelsbanken Capital Markets, i sin morgenrapport.

Kollaps for gresk gjeld
Markedet for greske statspapirer kollapset tirsdag.

NA24 skrev i går at markedet priset renten på toårig greske statsgjeld 24 prosent.

- Europeiske ledere forsøkte å gripe inn med beroligende uttalelser. Det samme gjorde IMFs sjef Strauss-Kahn, for øvrig og ikke urelatert på besøk i Berlin. Det kom forsikringer om at en løsning ville være på plass i løpet av noen dager og at det greske tilfellet er helt unikt, at Portugal har en ganske annen orden på sine ting. En tysk opposisjonspolitiker hevdet også at Strauss-Kahn skulle ha uttalt at hjelpepakka ville bli langt større enn de før annonserte 45 milliarder euro, men Strauss-Kahn ville ikke selv svare på spørsmål om dette under pressekonferansen, skriver Handelsbanken Capital Markets.

Etter dette roet markedet seg en del. Avkastningsforskjellen mellom greske og tyske ti års statsobligasjoner falt tilbake til omtrent 750 basispunkter, og de portugisiske toårsrentene med nær et prosentpoeng.

Men så kom neste bombe: Standard & Poors nedgraderte Spania fra AA+ til AA, med negativ utsikt.

- En annen negativ nyhet var en ubekreftet melding fra Dow Jones om at Hellas nekter å gjennomføre lønnskutt etter krav fra IMF. Dermed falt euroen igjen som en stein til under 1,3120, skriver Handelsbanken.

Bedre enn Hellas
Likevel er ikke situasjonen i Spania like ille som i Hellas. Nedjusteringen fra AA+ til AA viser at det står betydelig bedre til i Spania enn i Hellas. Gjelden til Hellas har nå «søppelstatus».

- I morgennyhetene i dag noterer vi ytterligere frustrasjon over at forhandlingene om Hellas drar så langt ut i tid. Det er forståelig at tyskerne ikke ønsker noen kjapp gavepakke uten noen forpliktende plan til å få Hellas på rett kjøl. Men skuta er lekk, og da gjelder det om å gå i livbåtene før en kan legge bergingsplaner, skriver Handelsbanken Capital Markets.

Gjelden i Spania var i fjor noe over 50 prosent av bruttonasjonalprodukt, mens underskuddet var drøye 11 prosent.

Kommentarer til denne saken