Gå til sidens hovedinnhold

Europeere sjekker kontorene sine

- Vi er ikke lenger i den kalde krigen, sier indignerte europeere og sjekker kontorene sine for amerikansk overvåking.

– Vi er ikke lenger i den kalde krigen, sier indignerte europeere og sjekker kontorene sine for amerikansk overvåking.

– La meg si det helt klart: Vi forventer klarhet og åpenhet fra våre partnere og allierte. Det er det vi forventer også fra USA, sier EU-kommisjonens talsperson Pia Ahrenkilde-Hansen.

Flere avisoppslag om angivelig amerikansk spionasje mot EUs og EU-lands kontorer skaper både raseri og skuffelse blant europeerne. De skaper også usikkerhet, og nå skal EU-kontorer sjekkes.

– I lys av anklagene har kommisjonspresident José Manuel Barroso instruert gjeldende instanser om å gjennomføre en omfattende ad hoc-sikkerhetssjekk, sa Ahrenkilde-Hansen på et pressemøte i Brussel mandag.

EU krever nå klare svar fra USA.

Vil ha svar
Ifølge britiske The Guardian viser lekkede dokumenter at USA har spionert på ambassadene til 38 land, blant andre Frankrike, Hellas og Italia. Tapping av elektronisk utstyr er blant metodene som beskrives.

I helgen skrev tyske Der Spiegel at EUs representasjon i både Washington og New York har vært under overvåking, og at EUs datanettverk var infiltrert.

Dokumentene avisene viser til, skal være fra 2007 og 2010.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton ba mandag USAs utenriksminister John Kerry om en forklaring. Det er ikke uvanlig at man «søker informasjon i andre land», sier Kerry og ber om tid til å komme til bunns i saken.

– Det eneste jeg vet, er at dette i mange land ikke er uvanlig, sier utenriksministeren og lover å komme tilbake til Ashton med et svar.

Handelstrøbbel
USA og EU feiret for kort tid siden at de skal starte forhandlinger om å danne verdens største frihandelsområde. Men det er samtaler som nå får en trå start.

– Det er nødvendig med gjensidig tillit for å få til en avtale, sier statsminister Angela Merkels talsperson Steffen Seibert i Tyskland.

«Venner», «allierte» og «partnere» er ordene europeerne bruker om amerikanerne, og viser til de samme ordene for å beskrive skuffelsen sin dersom anklagene stemmer.

– Det er uakseptabelt å avlytte venner, sier Seibert til nyhetsbyrået Reuters og understreker at det nå er opp til USA å gjenreise tilliten.

– Vi kan ikke akseptere denne oppførselen mellom partnere og allierte. Vi ber om at dette stopper umiddelbart, lyder ekkoet fra Frankrikes president François Hollande.

Krise
Kilder i EU-diplomatiet sier saken kan vokse til å bli en alvorlig krise i forholdet mellom EU og USA.

– Dersom det er sant at amerikanerne har spionert på sine allierte, kommer det til å bli politiske konsekvenser, sier en anonym EU-kilde til nyhetsbyrået AFP.

– Dette går langt utover behovene knyttet til nasjonal sikkerhet. Det er brudd på tilliten, og vi står ved starten av noe svært alvorlig, sier kilden.

Snowden

Rekken av oppslag knyttet til amerikansk overvåkingspraksis startet med den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden, som i juni første gang lekket dokumenter om amerikansk overvåking av tele- og datatrafikk til pressen.

Også de nye avisoppslagene knytter seg til dokumenter fra Snowden.

Snowden selv er ettersøkt av USA for spionasje. Han har søkt asyl i Ecuador, men sitter trolig fortsatt i transitt på flyplassen i Moskva uten gyldig pass.

Tysklands miljøparti De grønne, landets tredje største på meningsmålingene, mener Snowden bør få beskyttelse i Europa. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken