Gå til sidens hovedinnhold

Europeisk kompromiss i Iran-saken

Det internasjonal atomenergibyrået (IAEA) venter trolig med å koble inn Sikkerhetsrådet i Iran-spørsmålet.

35 medlemsland er i Wien denne uken for å diskutere Iran-spørsmålet. Stridens kjerne har vært om Iran skal klages inn for FNs sikkerhetsråd for brudd på ikke-spredningsavtalen, og det har vist seg vanskelig å komme til enighet.

USA har hele veien vært klare i sin sak, og presset onsdag fortsatt på for å få IAEAs medlemsland med på å klage Iran inn for Sikkerhetsrådet.

Nytt utkast
Et EU-forslag som sirkulerte sent onsdag skal inneholde et kompromiss i spørsmålet, melder nyhetsbyrået AP.

Forslaget skal gå tilbake på kravet om umiddelbar handling overfor Iran, etter at mer enn et dusin medlemsland har protestert mot den strenge linjen. Både Russland og Kina, som begge er faste medlemmer at Sikkerhetsrådet, er blant motstanderne.

- Vil vente
Ifølge diplomater tilknyttet IAEA skal det nye utkastet fortsatt oppfordre til å rapportere Iran til Sikkerhetsrådet. Dette skal imidlertid ikke skje før lenger frem i tid, og kun dersom Iran fortsetter å bryte IAEAs krav om sin atomaktivitet. Forslaget oppfordrer Iran til å samarbeide med IAEA for å få en løsning på atom-spørsmålet.

Irans visepresident Gholamreza Aghazadeh, som også er i Wien denne uken, sier Iran vil respektere ikke-spredningsavtalen uavhengig av IAEAs avgjørelse.

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken