Gå til sidens hovedinnhold

Europeiske lufthavner åpner igjen

Etter en ny runde med askestans i helgen, vender trafikken på de fleste europeiske lufthavner tilbake til normalen igjen mandag.

De fleste europeiske lufthavner, med unntak for noen i Portugal, er ventet å holde åpent som normalt mandag, melder BBC News. På Oslo lufthavn Gardermoen er trafikken i liten grad påvirket av askeskyen mandag morgen.

- Det er ingen stengte flyplasser som berører oss i dag, med unntak av Reykjavik, sier informasjonssjef Jo Kobro. Det er rutenummer SK4787 med SAS til Reykjavik klokka 10 som er innstilt.

- Norge går klar
Prognosene for askeskyens utbredelse mandag og tirsdag viser at norsk luftrom ikke er truet.

- Vi går klar av askeskyen nå, sier informasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen ved Luftfartstilsynet til Nettavisen mandag formiddag.

Her er askeskyen
Følg lenkene for å se noen av dagens aktuelle prognosekart.

Her kan du se prognosekart fra VAAC over askeskyens utbredelse i sone 2. I sone 2 - innenfor den røde streken på kartet - er det mulig å fly dersom flyselskapene har godkjente prosedyrer.

Dette kartet fra Eurocontrol viser flyforbudssonen (sone 1) klokka 08 mandag fra bakkenivå og opp til flight level 200.

Meteorologisk institutt la mandag klokka 09 ut denne animasjonen som illustrerer hvilke områder som kan merke askeskyen det neste døgnet. Meteorolog Øivind Gyldensten sier til Nettavisen at det for Norges del ikke ser problematisk ut så langt.

Danmarks meteorologiske Institutt opplyser ifølge Politiken.dk at askeskyen kan nærme seg dansk område tirsdag og onsdag.

Innstilt til Hamburg
Oslo lufthavns nettsider forteller om normal tafikk mandag morgen. Noen unntak er det ifølge ankomst- og avgangsoversikten. Det gjelder blant annet Lufthansas rute fra Hamburg som skulle ankommet 08.05. Den er innstilt. Også SAS og Lufthansas kombinerte rute til Hamburg klokka 09 er innstilt.

Sjekk oppdatert oversikt over flytider ved Oslo lufthavn her

500 flygninger ble kansellert
Eurocontrol anslår at rundt 500 flygninger ble kansellert søndag da deler av det europeiske luftrommet ble stengt på grunn av en ny runde med askesky fra Island og vulkanen ved Eyjafjallajökull.

På Gardermoen påvirket dette flygninger til Milano, München og Reykjavik, men ellers gikk trafikken som normalt på Oslo lufthavn søndag.

Portugal hardest rammet
Transatlantiske flygninger vil fortatt være påvirket av askeskyen, og det kan bli forsinkelser på grunn av dette, melder Eurocontrol.

Søndag ble alle avganger til byen Porto nord i Portugal og Azorene kansellert, men det er ventet at trafikken kan gjenopptas på disse strekningene mandag morgen.

Se oppdaterte meldinger fra Eurocontrol her

Kommentarer til denne saken