Gå til sidens hovedinnhold

Eva Joly blir spesialrådgiver på Island

Korrupsjonsjegeren Eva Joly blir spesialrådgiver på Island.

Det skriver islandske myndigheter på sin hjemmeside.

Eva Joly skal finne ut hvor de islandske pengene har tatt veien. Eva Joly jobber i dag som spesialrådgiver for Norad der hun har fokusert på korrupsjon i U-land. Hun er mest kjent for sin avsløring av korrupsjon i det franske selskapet Elf. Nå smykker islandske myndigheter seg med at de har fått den verdenskjente korrupsjonsjegeren til øya for å finne ut hva som virkelig skjedde da pengene forsvant fra Island.

Joly får i første omgang en stab på fire personer, men legger ikke skjul på at hun trenger langt større ressurser.

- Etterforskningen en vits
Under et foredrag på universitet i Reykjavik tirsdag sa Joly at den islandske regjeringen må sette inn langt større ressurser i arbeidet med å finne ut hva som var den virkelige årsaken til kollapsen på Island, og hvor pengene har tatt veien.

- Etterforskerne må være mange nok, og de trenger ressurser til å fortsette etterforskningen. De trenger spesialister og kompetente mennesker til å hjelpe med etterforskningen. I dag er de fire personer. Etterforskningen til nå har vært en vits, sa Joly. På islandsk TV sammenlignet hun forholdene på sagaøya med situasjonen i Angola.

- Det islandske folk betaler regningen, på samme måte som det angolske folket betalte regningen for sine lederes galskap, sa Joly ifølge NTB.

Skatteparadiser
I forbindelse med etterforskningen av Island-kollapsen har man nå satt fokus på skatteparadiser. De tre islandske bankene hadde registrert 136 selskaper i Karibia.

Eva Joly har tidligere kritisert det norske oljefondet for å investere i slike skatteparadiser.

- Skatteparadisene er kun laget for å skjule pengenes opprinnelse eller for å hvitvaske penger. Dette er vår tids største problem. Mener vi noe med kampen mot fattigdom, må vi starte her, har hun sagt til NRK.

Nyheten om at Eva Joly blir spesialrådgiver på Island kommer kort tid etter at det ble kjent at nordmannen Svein Harald Øygard blir konstituert sentralbanksjef på Island.

Les også: Nordmann skal redde kriseøya

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken