Gå til sidens hovedinnhold

Evakuert etter jordras

To hus ble evakuert etter et større jordskred i Hobøl i Indre Østfold.

Onsdag kveld gikk det et større jordras et par kilometer nord for Tomter sentrum i Hobøl kommune i Østfold.

Raset gikk noen hundre meter opp i bakken fra krysset mellom riksvei 120 og Lyserenveien. Ingen personer er kommet til skade, skriver Smaalenenes Avis. To hus ble evakuert. De som bor der kan tidligst flytte hjem senere i dag, melder NRK Østfold torsdag morgen.

205707

To hus evakuert
Ingen hus ble tatt i raset, men to bolighus står like ved raskanten. En 84 år gammel kvinne som bor alene og et yngre ektepar ble evakuert. Evakueringen foregikk uten dramatikk.

- Foreløpig er det bare disse to husene vi antar er truet, forteller operasjonsleder Per Olav Tjore i Follo politidistrikt til Nettavisen ved midnatt.

En geolog undersøkte stedet sent onsdag og vurderte at det ikke var noen fare for nye ras utenfor det rammede området. Raset i det spredt bebygde området ble meldt klokken 20.41 onsdag.

Riksveien stengt
Raset som har gått i hellingen ned mot Hobølelva, er ifølge politiet om lag 25 meter bredt og 100 meter langt. Riksvei 120 er stengt på grunn av fare for at ytterligere jordmasser skal løsne.

- Veien er stengt inntil videre. Vi får høre hva geologen har å si og vurdere vannstanden. Elva står ganske høyt, forteller operasjonsleder.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er ikke kjent med detaljene rundt raset ved 22-tiden onsdag, men opplyser at vannføringen i Hobølelva har vært voldsom stor:

- Antagelig den største på de siste 20 årene, noe som igjen har ført til at elva har gått over sine bredder. Det har nok skapt et kraftig overtrykk i jordsmonnet uten at jeg vil spekulere i at det er årsaken til raset, sier vakthavende hydrolog Erik Holmqvist i NVE til Nettavisen.

- Fortsatt rasfare
NVE melder at nedbøren i området vil avta utover kvelden, og at vannføringen i vassdraget vil være på retur i løpet av natta. Rasfaren er ikke over av den grunn:

- Det er like stor risiko knyttet til overtrykk av vann i jordsmonnet når vannføringen er på retur, sier Holmqvist.

Stort regnfall og snøsmelting har resultert i flom flere steder på Sør- og Østlandet onsdag, melder NVE.

Følg uværet her.

HTML EMBED
Reklame

Sjekk hva mobilselskapet har gjort med prisene