Gå til sidens hovedinnhold

F16-piloter på antikollisjonskurs

Fly fra Forsvaret kommer til stadighet så tett på rivile rutefly at de utløser kollisjonsalarm. Nå skal jagerpilotene på kurs for å lære å fly mer forsiktig.

Det siste året har det vært flere hendelser der fly fra Forsvaret utløser kollisjonsalarm hos sivile fly. Men nå skal det bli færre alarmer, melder NRK Nordland.

- Vi har analysert rapportene fra Havarikommisjonen, og nå skal vi kurse våre flygere slik at vi minsker konfliktene mellom oss og sivil luftfart, sier luftoperativ inspektør i Forsvaret, brigader Morten H Lunde.

Høy fart, brå svinger og bratte oppstigninger er ifølge Forsvaret problemet mer enn at militære fly kommer for tett på sivile.

- Vi skal unngå møtende vinkler og høy møtefart. Det betyr at vi helst bør fly parallelt og fly inn bakfra, såfremt det er mulig, sier Lunde til NRK.

Den siste rapporten fra Havarikommisjonen for sivil luftfart gir refs til Forsvarets flygere etter en hendelse der tre F16-fly utløste kollisjonsalarm fem ganger om bord i et Widerøe-fly på vei fra Bodø til Andøya.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken