Spillere og managere skal i denne uken motta en oppklaring fra FA etter den kontroversielle hendelsen i Community Shield, da Manchester Uniteds Patrice Evra tilsynelatende lå skadd når Chelsea scoret.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

United-manager Alex Ferguson hevdet at dommer Chris Foy skulle blåst for frispark eller i det minste stoppet spillet slik at Evra kunne motta behandling.

Nå vil nok mange koble dette opp mot Opdal-Kovacs-hendelsen i lørdagens cupcamp mellom Odd Grenland og Brann, men det er en vesentlig stor forskjell i hvordan dommeren kunne reagere.

Lot spillet gå
I England lot dommer Foy spillet gå, fordi United egentlig hadde ballen og kunne da ta i bruk fordelsparagrafen, men Chelsea vant ballen og kontret inn en 2-1 ledelse.

Som følge av denne hendelsen, har FA og Premier League opplyst at spillere og managere kanskje ikke har fått tak i hovedelementet i Fair Play-etiketten som man har prøvd å implementere i spillet de siste tre årene. I paragraf 9, i avsnittet om «spillere som skades når ballen er i spill» står det:

- SPILL VIDERE, med mindre dommeren stopper spillet, skriver The Times.

De fleste lag har imidlertid valgt å gjøre sine egne vurderinger ved å sparke ballen over sidelinjen for å stoppe spillet når en spiller ser ut til å være skadet.

Det at Foy ikke ga Michael Ballack noen irettesettelse eller farget kort blir sett på som en mindre feilvurdering. Når Premier League sparkes i gang denne uken, vil FA gjerne klargjøre denne «gråsonen» i regelverket.

Ingen irettesettelse
FA har imidlertid litt medfølelse for United ettersom de tapte kampen. For Ferguson, som blåste ut mot dommer Foy og senere i media, vil ikke motta noen irettesettelse. Manchester Uniteds spillere vil heller ikke bli straffet for at de omringet Foy for å protestere mot Chelsea-målet.

FA har fremdeles stor tro på Fair play-programmet sitt, ettersom de i forrige sesong «bare» hadde 63 utvisninger i Premier League. I motsetning hadde Primera Division i Spania og Serie A i Italia henholdsvis 148 og 116 utvisninger.

PS: Her i Norge har NFF ikke kommet med noen reaksjon i etterkant av den omtalte cupkampen, til tross for at Brann vil sette igang en debatt. Fotballpresident Sondre Kåfjord uttalte imidlertid til mandagens BA at:

- I den situasjonen burde han, om han ikke spiller ballen ut, i hvert fall latt ballen ligge eller spilt den til keeper. Det hadde vært et bra eksempel på fair play.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!