Gå til sidens hovedinnhold

Få perfekte påskeski

Påsketid er klistertid. Her er oppskriften.

Hvis du skal på ski i påska, vil du spare mye ergrelse på å gjøre klar skiene før du drar. Særlig gjelder det dersom det er ventet å bli klisterføre der du skal.

Sjekk føret på Nettavisens værsider!

Her får du en relativt enkel gjennomgang av hvordan du legger klister på skiene. En mer avansert metode finner du i videoen lengre nede i artikkelen (reprise fra i fjor).

Rene ski
Det er svært viktig at skiene er rene når du begynner. Skrap bort gammel smurning, og tørk helt rent med smurningsfjerner og et rivefast papir. La smurningsfjerneren dunste bort før du fortsetter.

Har skiene stått med klister, hundehår og granbar på siden forrige påske, bør du ta en titt på rengjøringstipsene i punkt to i denne artikkelen.

For å få smurningen til å sitte best mulig, tar du så et middels grovt slipepapir og rubber smøresonen lett i fartsretningen. Dette er ikke absolutt nødvendig, men anbefales varmt.

Ski kjøpt i gode forretninger skal ha smøresone avmerket etter din vekt. Mangler skiene dine det, så start litt foran hælen og rubb fram til 20-30 centimeter foran bindingen (avhengig av hvor stive ski du har).

Slitelag
Best sitter klisteret dersom du først legger på et lag med isklister. Dette klisteret blir knalllhardt i kulda, så dette du gjøre innendørs.

Legg på et tynt lag – så tynt at vi bare snakker om en hinne som dekker det rubbede området. Er du komfortabel med bruk av varme og har det nødvendige utstyret (smørejern, gassbrenner), så varm inn klisteret. Da sitter det enda bedre. Men du får jevnet ut klisteret med håndbaken også.

Skal du gå mye, anbefales et lag med fiolett klister før du legger på klister etter dagens føre. Heller ikke dette er absolutt nødvendig å gjøre, men det gir en slitepute som gjør at festet holder enda lengre. Stopp én centimeter før stedet der isklisteret stopper.

Dagens klister
På toppen legger du så dagens klister. I påskesammenheng betyr det ofte universalklister eller rødt. Igjen stopper du en centimeter eller to før stedet der det fiolette klisteret stopper. Ikke legg for tykt, da kliner klisteret seg bare utover kantene.

Ekspertene har et tips for å unngå at klisteret sprer seg bakover på skia: Legg på ei «klisterfelle» med et lite punkt med fiolett klister ved hælen. Hensikten er å binde sammen de ulike lagene med klister.

Mer om dette, og hvordan du dekker klisteret med voks dersom det blir kaldt, ser du i videoen under (reprise fra i fjor).

Lykke til, og god påsketur!

HTML EMBED