Demonstranter og Kina-tilhengere endte i slåsskamp ved starten av fakkelstafetten i Australia.

Store deler av Canberra var avstengt da den olympiske ilden skulle føres gjennom den australske hovedstaden torsdag. Minst fem personer ble arrestert da aktivister som protesterte mot Kinas Tibet-politikk havnet i basketak med Kina-tilhengere, ifølge BBC.

Se video her(artikkelen fortsetter under)

233677

Den australske statsministeren Kevin Rudd hadde på forhånd advart om at myndighetene ville slå hardt ned på voldelige demonstrasjoner.

- Fredelige demonstrasjoner er i orden, men vi tolerer ikke vold, sa Rudd.

Kortet ned ruten
Australia satt mye inn for å hindre tilsvarende tilstander som under fakkelstafetten i Paris, London og San Francisco, men klarte ikke helt å holde demonstrantene i sjakk.

Tre personer ble arrestert da de løp ut i veien foran OL-ilden. Disse ble raskt tatt hånd om av politiet og maktet ikke å stanse arrangementet. Den 16 kilometer lange ruten ble likevel kortet ned av hensyn til sikkerheten. Blant annet tok ikke arrangørene sjansen på å passere forbi den kinesiske ambassaden.

Reportere på stedet opplyser imidlertid at Kina-tilhengere var i stort flertall i byens gater. De bar kinesiske flagg og ropte slagord for et enhetlig Kina.

I forkant av stafetten markerte pro-tibetanske demonstranter sitt syn på fredelig vis ved å tenne lys ved ambassadebygningen.

Politi og vakter i klinsj
Også joggende politibetjenter kom flere ganger i håndgemeng med kinesiske sikkerhetsvakter. Australske myndigheter har insistert på at de skal sørge for å beskytte OL-ilden, framfor de blåkledde kinesiske vaktene. Flere ganger ble sikkerhetsvaktene dratt vekk fra posisjonen ved siden av fakkelbæreren under arrangementet.

Den tidligere australske OL-svømmeren, Ian Thorpe, kritiserte demonstrantene for å ha plukket ut fakkelstafetten som arena for sine protester: - Det burde heller gjøres noe mer konsekvent, sa han.

OL-ilden har møtte ikke protester da den ble båret gjennom byer som Bangkok i Thailand og Dar es Salaam i Tanzania.