Gå til sidens hovedinnhold

Fakket statsløs tråler

Kystvakten sleper nå den statsløse tråleren «Nemanskiy» inn til Vadsø. Der venter politiet.

Det tidligere russiskregistrerte fartøyet «Nemanskiy» ble fredag 4. januar inspisert av Kystvakten i Gråsonen nordøst av Vardø. Inspeksjon avdekket at fartøyet mistenkes for å ha falske dokumenter om bord vedrørende statstilhørighet og er også mistenkt for tyvfiske. Tråleren blir nå brakt til Vadsø for videre etterforskning av politiet.

Den antatt statsløse tråleren Nemanskiy forlot havna i Kirkenes 30. desember. I vintermørket seilte det ut av havna uten en eneste lanterne tent. Tilbake i Kirkenes ligger uoppgjorte regninger.

Tråleren ble innhentet i Gråsonen av Kystvaktskipet Stålbas torsdag 3. januar. Dårlig vær gjorde det umulig å inspisere fartøyet umiddelbart men kystvakten kom seg om bord fredag morgen.

Den påfølgende inspeksjonen konkluderte med at Nemanskiy skulle oppbringes med bakgrunn i følgende:

  • «Nemanskiy» mistenkes for å inneha ”falsk” russisk nasjonalitetsbevis
  • «Nemanskiy» mistenkes for å ha gitt Kystvakten uriktige opplysninger
  • «Nemanskiy» mistenkes for ikke å ha sendt ut lovpålagt sporingssignal

Fartøyet bringes opp til Vadsø i løpet av søndag 6. januar og overleveres til politiet i Øst Finnmark for videre etterforskning og eventuell straffeforfølging. På grunn av maskinproblemer på Nemanskiy er fartøyet tatt under slep av KV Stålbas.

Nemanskiy hadde en person om bord som var skadet med andre- og tredjegradsforbrenning. Vedkommende ble tatt hånd om av sanitetspersonell fra KV Stålbas i samarbeid med vakthavende lege på Haukeland sykehus i Bergen.

- Et Sea-King redningshelikopter hentet pasienten i dag kl. 12.45 og frakter han til sykehuset i Kirkenes. Situasjonen for pasienten er stabil, opplyser Morten Aronsen ved Kystvaktskavdronen Nord til Nettavisen.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen