Gå til sidens hovedinnhold

Fallet fortsetter i Asia

Nøkkelindeks ned over seks prosent.

Torsdag raste børsindeksene i Oslo, Europa og USA. Ikke overraskende fortsatte fallet i Asia fredag.

I Sydney endte S&P/ASX 200-indeksen ned 3,41 prosent, indeksene i Hongkong og Singapore endte ned henholdssvis 3,08 og 3,21 prosent fredag. Japans Nikkei endte ned 2,51 prosent og Shanghais Composite-indeks 0,98 prosent.

I Seoul raste Kospi-indeksen hele 6,22 prosent - det største fallet siden 2008. Hovedgrunnen er at Sør-Korea er ekstremt avhengig av eksport. 50 prosent av landets økonomi er eksportbasert. I tillegg er børsnoterte selskaper i større grad enn i andre asiatiske økonomier avhengig av utenlandske investorer. Dette gjør at landets børs er ekstra utsatt for global usikkerhet,

I et forsøk på å berolige markedet minner Sør-Koreanske myndigheter om at landets statsgjeld er på et lavt nivå og at størstedelen av økonomien er fundert i de voksende markedene i Asia.

Enkelte analytikere er ikke veldig pessimistisk til tross for den mørke fredagen.

- Dagens tap blir kortvarig. Det som skjer i dag er mest en reaksjon på nedgangen i USA og Europa torsdag. Økonomien i Kina er solid. Den økonomiske veksten minker riktignok, men er fremdeles på hele ni prosent. Situasjonen er ikke så ille i Asia, sier Linus Yip ved First Shanghai Securities ifølge Yahoo Finance.

Finanssektor uten tillit
Den nitriste utviklingen følger torsdagens fall i Europa og USA.

I New York falt verdien av aksjene notert på industriindeksen Dow Jones med 3,7 prosent, mens nedgangen var på hele 5,2 prosent på den teknologitunge Nasdaq-indeksen. Europeiske børser opplevde også en dyster dag og i Oslo var nedgangen på hele 5,97 prosent.

Stor frykt for nye nedgangstider i verdensøkonomien førte også til røde tall i London, Paris og Frankfurt.

Finanssektoren opplevde sitt største fall siden finanskrisen. En fryktet bankkrise i Europa vil ikke skjerme de amerikanske bankene, da det oppstår en dominoeffekt som verden fikk se da finanskrisen slo til med full tyngde.

Frykten for resesjon
Torsdag ettermiddag kom det en rekke svake makrotall fra USA som bidro til å øke frykten i markedet.

Meglerkjempen Morgan Stanley har også vært ute med negative spådommer over verdensøkonomien. Analytikerne i meglerhuset mener at den samlede økonomien i verden er «farlig nær en resesjon». Det betyr at analytikerne venter nedgang i makroøkonomien over flere kvartaler. Dette kan gi økt arbeidsledighet og fallende priser.

Morgan Stanleys globale vekstprognose er nå satt ned til 3,9 prosent i 2011, fra tidligere 4,2 prosent. For 2012 ventes veksten til å komme ned på 4,2 prosent fra tidligere 4,5 prosent.

Den nye prognosen tilsier at USA og Eurosonen er farlig nært resesjon, med to påfølgende kvartaler med nedgang i bruttonasjonalproduktet. Likevel har ikke Morgan Stanley en resesjonsperiode som sitt hovedsceniarie fremover.

Kommentarer til denne saken