Gå til sidens hovedinnhold

- Fanget som en rotte

- Han ble fanget akkurat som en rotte, sier den amerikanske generalen som ledet operasjonen som førte til at Saddam Hussein ble arrestert.

Det var en nøye planlagt aksjon som førte til at amerikanerne omsider kunne bekrefte at Saddam Hussein var lokalisert og tatt til fange.

600 soldater
Amerikanske spesialstyrker fikk klarsignal lørdag formiddag ved 11-tiden lokal tid til å bevege seg mot to mål utenfor Tikrit, Saddam Husseins fødeby i Nord-Irak, skriver NTB-AFP.

Ifølge etterretningskilder var det store muligheter for at Saddam lå i dekning på ett av disse stedene, som begge hadde kodenavn.

Noen minutter senere hadde 600 soldater fra USAs 4. infanteridivisjon og spesialstyrkene omringet landsbyen Adwar, 15 kilometer sør for Tikrit.

Operasjon Morgenrøde (Operation Red Dawn) var i gang, og ved 21-tiden lørdag fant amerikanerne den ettersøkte diktatoren i et jordhull ved en hytte og kunne arrestere ham uten noen form for dramatikk. Operasjonen ble ledet av generalmajor Ray Odierno.

Desorientert
Odierno kunne fortelle at 66 år gamle Saddam var svært desorientert da han ble funnet.

- Han ble fanget akkurat som en rotte. Det er temmelig ironisk at han befant seg i et hull i bakken på den andre siden av elva for alle disse flotte palassene han bygde og hvor han røvet alle pengene fra det irakiske folket, kommenterte Odierno ifølge Reuters.

Jordhytte
Soldatene samlet seg rundt en jordhytte med to rom. Hytta lå klemt mellom to andre hus. Sauer gikk på beite i området.

Det ene rommet bar preg av å være et soverom. Klær lå strødd utover rommet. Det andre rommet var et grovt kjøkken.

Inne i hytta fant soldatene en isoporplugg som skjulte inngangen til Saddams skjulested. Et skittent teppe dekket inngangen.

Ingen motstand
De amerikanske styrkene møtte ingen motstand da de fant Saddam Hussein. Saddam var bevæpnet med en pistol, men ingen skudd ble løsnet under pågripelsen.

- Han var en trett mann og en mann som overga seg til sin skjebne, sa generalløytnant Ricardo Sanchez på en pressekonferanse ifølge CNN.

Etter arrestasjonen har amerikanskemilitære sagt at Saddam har vært svært samarbeidsvillig og uttalt seg villig vekk. Dette stemmer imidlertid ikke ifølge Time Magazine.

- Han har ikke vært særlig samarbeidsvillig, sier en etterretningskilde til Time Magazine ifølge NTB.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien