Gå til sidens hovedinnhold

Fant flere jordskjelvofre - 99 år etter

99 år etter det store jordskjelvet i San Francisco, har byens myndigheter besluttet å mangedoble tallet på omkomne.

Helt siden 1907 har det offisielle antallet omkomne etter jordskjelvet vært 478. Nå ønsker imidlertid myndighetene å oppjustere tallet for å gi et riktigere bilde av katastrofen, melder nyhetsbyrået AP.

Oppjusteringen skjer etter henvendelse fra en pensjonert byarkivar, Gladys Hansen, som har brukt over 40 år på jobben med å finne et riktigere antall omkomne. Hansen mener at 478 er alt for lavt, og at minst 3000 mennesker mistet livet i jordskjelvet, og brannene som fulgte etter selve skjelvet.

Mange ble ikke registrert
Det opprinnelige tapstallet tok ikke hensyn til enslige kvinner, som ikke var registrert i byarkivet, og heller ikke kinesiske, japanske og irske fremmedarbeidere, mange av dem i USA som ulovlige immigranter.

I tillegg var byens daværende ledere interessert i å tone ned omfanget av naturkatastrofen.

- Dette handler om å rette opp gamle feil, sier Michela Alioto-Pier, som er en av dem som står bak initiativet for å oppjustere tapstallene etter skjelvet som rammet San Francisco 18. april 1906. Skjelvet målte 8,3 på Richters skala.

Undersøker videre
Gladys Hansen sier undersøkelsene hennes viser at over 3000 døde, men at hun bare har tatt hensyn til de som var registrert omkommet innen en måned etter at katastrofen rammet. Hun mener det vil være riktigere å regne med alle som døde innen et år etter katastrofen, og legger til at hun regner med tallet på omkomne kan krype over 6000.

Det er foreløpig ikke besluttet hvor høyt det endelige tapstallet skal bli. Byens myndigheter har bedt Gladys Hansen fortsete sine undersøkelser, og komme tilbake med et endelig tall i mars neste år, senest en måned for 100-årsdagen for skjelvet.

Reklame

Dette har aldri vært mer populært enn nå

Kommentarer til denne saken