Gå til sidens hovedinnhold

Fant ikke plass til Dalai Lama

- Skam dere, Høyre! Slik lyder én av reaksjonene på regjeringens Dalai Lama-nekt.

Regjeringen kunngjorde fredag ettermiddag at det ikke er aktuelt for noen av statsrådene å møte Tibets åndelige leder i eksil, Dalai Lama (Tenzin Gyatso), når han kommer til Norge i mai.

Les også: - Ingen får respekt av slikt, neppe kineserne heller

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. På sosiale medier gir mange uttrykk for stor skuffelse over beslutningen.

«Penger foran menneskerett?»

«Tjære og fjær til regjeringen!», «Penger foran menneskerett?» og «I dag skjemmes jeg over å være nordmann», er bare noen av reaksjonene hentet fra Twitter.

Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) begrunner avgjørelsen med Norges anstrengte forhold til Kina.

- Vi jobber aktivt for å komme ut av den situasjonen vi har vært i med Kina de siste årene, sa statsministeren til NRK Dagsrevyen fredag kveld.

- Takket høflig nei

Hun understreket at regjeringen er opptatt av menneskerettigheter, men mener muligheten for gjennomslag er best gjennom å være i dialog med kineserne.

- Derfor takket vi høflig nei til å møte Dalai Lama nå, sa Solberg.

Brende sier det ikke har vært reell politisk kontakt mellom Norge og Kina på snart fire år.

Les også: Ingen i regjeringen vil møte Dalai Lama

Anstrengt forhold

Kina tok det ikke nådig opp da den norske nobelkomiteen i 2010 valgte å gi fredsprisen til regimekritikeren Liu Xiabo, og siden har forholdet mellom Norge og Kina vært anstrengt.

Tibets åndelige leder Dalai Lama, som fikk fredsprisen i 1989, er en annen torn i øyet for kommunistregimet i Beijing.

Fra den norske regjeringens side frykter man at et offisielt møte med Dalai Lama skal ødelegge muligheten for forsoning med kineserne.

HTML EMBED

- Skam dere, Høyre

«Nye tider: Av alle parti er det altså borgarlege Høgre som let eit kommunistregime styre eigne politiske beslutningar», tvitret Øyvind Lyslo da regjeringens avgjørelse ble kjent.

«Skam dere, Høyre. Dette var ikke grunnen til at jeg stemte på dere, å la seg kneble av andre», skriver Fredrik jacobsen.

«Neste fredag ettermiddag vil Brende offentliggjøre at han skal slutte å kritisere Putin, for mannen blir jo så sint og vi har fisk å selge», skriver Jan Arild Snoen sarkastisk.

«Nei til Dalai Lama nå. Høyre valgte milliardene, ikke menneskene. Flaut for Norge. Å krype er ingen god utenrikspolitikk for et lite land», tvitrer SV-leder Audun Lysbakken.

Men det er også røster som gir regjeringen ros, blant annet denne hentet fra Nettavisens kommentarfelt:

«Helt enig med regjeringen. Ingen grunn til en buddaprest skal torpedere forholdet til en av våre viktigste handelspartnere...»

HTML EMBED

- Bøyd av for Kinas press

Den norske Tibetkomité kjøper ikke regjeringens argumentasjon for å vende Dalai Lama ryggen og mener dette viser at innpass i Kinas marked er viktigere enn menneskerettigheter.

- Vi respekterer regjeringens beslutning. Men den har bøyd av for Kinas press, og det viser at menneskerettigheter ikke teller så mye som de sier, sier styreleder Tsomo Svenningsen i Den norske Tibetkomité ifølge NTB.

Det var Tibetkomiteen som inviterte utenriksminister Børge Brende (H) og statsminister Erna Solberg (H) til å møte Tibets åndelige leder.

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Fredag ettermiddag fikk komiteen formelt svaret (se over), ført i pennen av Brende.

Brende argumenterer for at isfronten med Kina svekker Norges mulighet til å ta opp menneskerettighetsspørsmål direkte med Kina.

- Norge har lagt seg helt flat

- Dette handler bare om penger og innpass i det kinesiske markedet. Norge har lagt seg helt flat, og det sender et signal til verden om at Kina kan bølle med små land gjennom trusler. Regjeringen mistet en unik mulighet til å bevise det motsatte da den sa nei til Dalai Lama, sier Svenningsen til NTB.

Utenriksminister Børge Brende (H) har møtt en rekke statsledere og toppolitikere etter at han tiltrådte i oktober i fjor. Nedenfor ser du et utvalg hentet fra Brende og Utenriksdepartementets Twitter-kontoer. Noe tilsvarende bilde med Dalai Lama kan vi altså ikke vente.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken