Gå til sidens hovedinnhold

Fant kjemperotte i tapt paradis

Rotta på 1,4 kg er av hittil ukjent slag.

Dypt inne i jungelen i Indonesia fant forskere en kjemperotte. Den ser ut til å være av hittil ukjent art blant pattedyrene, melder AP. Forskerne fant også en bitteliten pungrotte de heller ikke hadde sett makten til før.

Ikke ofte
I det 21 århundre oppdager man sjelden nye arter. Amerikanske og indonesiske forskere undersøker funnet nærmere for å bekrefte at den faktisk tilhører en uoppdaget art.

Dyrene ble funnet i Foja-fjellene i regnskogen øst i Papua-provinsen. Ekspedisjonen fant sted i juni og var et samarbeidsprosjekt mellom indonesiske og amerikanske forskere.

Byrottex5
- Kjemperotta er omtrent fem ganger så stor som en vanlig byrotte, sier forsker Kristofer Helgen ved Smithsonian Institution i Washington.

- Den var ikke redd for mennesker og har trolig besøk leiren flere ganger i løpet av oppholdet.

Forskene fant også en bitteliten pungrotte som heller ikke var kjent fra før.

Avsides
Området blir sjelden besøkt. Det fikk kallenavnet «Den tapte verden» av Conservation International etter at en ekspedisjon i 2006 oppdaget flere nye palmeslag og sommerfuglarter der.

Noen av verdens største regnskogområder ligger i Papua. De er sårbare for ulovlig hogst, men Foja-området er så isolert at det i liten grad er truet.

Et lite stykke Eden
- Det er godt å vite at det finnes et sted på jorden som er så isolert at det forblir et stykke vilt natur, sier ekspedisjonens leder, Bruce Beehler.

- Til vår tilfredsstillelse så vi at dette lille stykket Eden forblir like uberørt og besnærende som da vi først besøkte det.

Se video av den lille pungrotta her

203155

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka