VARDØ (Finnmarken): - Dette er kjempespennende, sier Heidi Kvernevik, mens hun studerer det som ser ut som et leggbein av et menneske.

- Det er mystisk. Jeg hadde jo nesten håpet at det var et mord som hadde skjedd, sier hun lattermildt, og sjekker beina for øksehogg.

Hundekjeks og beinfunn
Det var da hun fjernet hundekjeks fra bakgården til Husegården, at hun fant et stort bein like ved. Nå har også arkeologer fattet interesse for funnet, og Finnmarken fikk være til stede under oppgravingen.

- Se her! Her er det mer, sier Philip Jerand, arkeolog ved Finnmark fylkeskommune til Finnmarken.

Hans kompanjong Daniel Eriksson studerer knokkelen som er funnet.

- Ser ut som en del av en hofte, sier han.

Det lange beinet er, ifølge Eriksson, underbeinet til et menneske.

- Venstre tibia heter det på fagspråket. Helt klart fra et menneske, understreker han.

Fra middelalderen
Arkeologene har tatt turen fra Vadsø for å se nærmere på beina i Kverneviks bakgård i Vardø. De har tatt stikkprøve i jorden hvor likrestene er funnet, og de har en teori om mysteriet rundt de gamle beina.

- Det er nok rester fra da de gravde her på 1860-tallet. Da bygget de husene. Vi vet at det har ligget en gammel gravgård her før. Men det er jo ikke vanlig å bygge nye hus på en fersk gravgård, så vi må nok enda noen hundre år tilbake i tiden for å spore beina, sier Eriksson.

- Det er foreløpig altfor tidlig å tidfeste beina, men de kan godt stamme fra middelalderen, sier han.

Hodeskaller som fotball?
Dessverre for arkeologene så har restene som er funnet vært en del av jord som har blitt flyttet på, og etterfylt etter graving og bygging. Det vil si at de ikke finner hele skjelett, og kan si noe mer om omstendighetene eller kulturen, i motsetning til en intakt gravplass.

- Og så er det jo slik at beinrester er det funnet mye av i området her. Det spøkes jo med at på 60-tallet pleide folk å grave fram kassevis med skjeletter når de bygget kinoen rett bak oss, sier Eriksson og tilføyer:

- Og det er litt makabert, men det spøkes jo med at barna brukte hodeskaller som fotballer.

Skal undersøke nærmere
Nå skal arkeologene ta med seg beinfunnet, og undersøke det nærmere i Vadsø.

- Vi skal kontakte Tromsø Museum for å få vite mer om hva som kommer til å skje med beinet.

Skjelettfinner Heidi Kvernevik synes fortsatt at det er interessant med likrestene.

- Selv om det ikke var et nytt mordmysterium, så er det fortsatt veldig spennende. Det handler jo om Finnmarks historie, sier hun.

Det skal også nevnes at da Finnmarkens utsendte fant flere beinrester like ved utgravingen, så ble det avfeid av arkeologene som mulige rester av en kotelett. (ANB)

Denne saken er levert av Finnmarken.