Gå til sidens hovedinnhold

- Fantastisk å få deg hjem, Omar

Familien jubler etter å ha fått Omar Deghayes hjem fra den amerikanske fangebasen Guantánamo Bay.

- Det er helt fantastisk å få Omar hjem. Vi er alle overlykkelige, sier broren Abu Baker Deghayes til Nettavisen.

Denne uka kom broren hjem til Brighton i Storbritannia, etter å ha sittet i fem år uten lov og dom på den amerikanske militærbasen Guantánamo Bay på Cuba.

- Dette har vært en lang og smertefull periode for ham og hele familien. Nå ringer folk og gratulerer, sier Abu Baker.

Hele familien arrestert
Omar ble tatt til fange i Pakistan, etter å ha besøkt Afghanistan i 2001. Hele familien ble arrestert, men kona og sønnen, som da var ett år, ble satt fri. Omar ble sendt til den beryktede Bagram-basen i Afghanistan, og så videre til Guantánamo Bay.

Det skulle ta fem år før USA konkluderte med at Omar ikke var en farlig terrorist, og kunne sette ham fri.

Nå starter kampen for å komme tilbake til et normalt liv i Storbritannia.

- For øyeblikket prøver han bare å komme til hektene igjen, og å finne tilbake til et normalt liv. Det er usikkert hva han kommer til å gjøre etter det, sier Deghayes.

Han kom til Storbritannia sammen med Jamil el-Banna, og Abdvenour Sameur.

Artikkelen forsetter under bildet:

- Mistet synet etter tortur
Under oppholdet i fangeleiren mistet han synet på det ene øye.

- Det ene øyet ble blindt etter tortur på Guantánamo-basen, sier Deghayes.

Omars advokat, Zachary Katznelson, sier til Nettavisen at Omar ble anklaget for å stå bak et fangeopprør.

- Han ble beskyldt for å stå bak et fangeopprør på basen. To amerikanske soldater holdt han nede, og sprayet pepperspray i øynene på ham. En stund var han helt blind, men han fikk igjen synet på det venstre høyet, sier Katznelson, som jobber i organisasjonen Reprieve.

Faren drept i Libya
Hendelsen skal være etterforsket, uten at forsvarerne er blitt kjent med resultatet.

- Vi har bedt om at det ble satt i gang etterforskning, men har aldri fått noen resultater. Det er typisk, sier Katznelson.

Familien Deghayes flyktet fra Libya etter at oberst Muammar Ghadafi kom til makta. Faren til Omar og Abu Baker var en forretningsadvokat i Tripoli, og ble drept av Ghadafis regime.

Omar ble med i Islamic Fighting Group (LIFG), som kjempet for å styrte Ghadafi. Gruppa hadde treningsleire i Afghanistan, men skal ikke ha hatt kontakt med al-Qaida, og fordømte 11. september-angrepene.

Libyiske agenter skal ha oppsøkt Omar på Guantánamo Bay.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Videobevis
Den eneste kjente angivelige forbindelsen Omar har til terrorvirksomhet, var en video fra Dagestan i 1999. Den viser en militant islamist, som politiet mente var Omar. Det er også grunnen til at spanske myndigheter krever Omar utlevert. Straks han landet på britisk jord, ble han arrestert og senere løslatt mot kausjon.

Katznelson mener spanske myndigheter går etter feil mann. - Det er åpenbart ikke ham som er på den videoen, sier Katznelson.

Videoen ble sendt fra Russland til Spania, og videre til amerikanske myndigheter. - Amerikanerne har allerede etterforsket dette, og det er de samme anklagene som ligger bak utleveringsbegjøringen. Jeg vet ikke hvorfor dette skjer nå, etter at han er kommet hjem, sier Abu Baker.

Katznelson tror Omar snart vil bli endelig renvasket av britiske domstoler.

- Omar har bedt om å bli stilt for retten i mange år. Jeg er overbevist om at han ikke vil bli funnet skyldig, sier Katznelson.