Gå til sidens hovedinnhold

Får 692 milliarder i krisehjelp

Irland reddes av EU.

Søndag ble en redningspakke på 85 milliarder euro, tilsvarende vel 692 milliarder kroner, til Irland vedtatt på et ekstraordinært møte mellom finansministrene i euro-landene. Dette skjedde etter at EU-kommisjonen og IMF hadde forhandlet ferdig en avtale med den irske regjeringen tidligere på dagen.

Irland har i avtalen fått en utvidet tidsramme for å møte kravet til budsjettunderskudd. Landet har fått innvilget tid frem til 2015 med å komme tilbake til nivået, som forøvrig er et krav for landene i eurosamarbeidet.

Enkelte detaljer er enda ikke fullstendig klare. Det er enda ikke enighet om hvor mye renter Irland skal betale. Ifølge EUs økonomikommisær Olli Rehn vil dett bli klart i den kommende uken. Grunnen til at avtalen blir offentlig gjort før nøkkelelementer i avtalen er klare er at EU ønsket å få avtalen i land før Asia-børsene åpnet mandag morgen.

Etter at børsene i USA endte i minus fredag er mesteparten av de asiatiske markedene i positivt terreng mandag.

Nesten halvparten til bankene
35 milliarder, eller 41 prosent, av de totalt 85 milliarder euro skal sprøytes direkte inn i de irske bankene. Ti milliarder skal skje som en umiddelbar kapitalinnsprøytning, de resterende 25 milliardene skal forvaltes i fond og benyttes ved behov.

Midler skal også benyttes til å fylle igjen hullene i de offentlige finansene etter at myndighetene på tidligere stadier har gjort alt som er mulig for å redde de samme bankene.

Del av avtalen er at Irland selv må bidra med 17,5 milliarder euro fra egne sparekonto og pensjonsfond. I fireårsplanen ligger det i tillegg at landet skal kutte offentlige utgifter med 10 milliarder euro årlig og øke skattetrykket med 5 milliarder euro årlig

Slipper billig unna
Til tross for at rentene på den irske redningspakken ikke er vedtatt enda, kan det se ut som om irene slipper billig unna. Rentene omtales som:- Omkring 5,8 prosent, betydelig lavere enn de 6,7 prosent fet gikk forlydender om før helgen. Vi har ikke sett meldinger i retning av haircut for eierne av bankenes seniorobligasjoner, heller ikke om noe pålegg om heving av Irlands lave selskapsskattesats, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport mandag morgen.

Reaksjoner
EUs topper håper at avtalen med Irland skal skape både ro og stabilitet i markedene og at krisen ikke smitter videre til den iberiske halvøya.

- Pakken vil sikre den finansielle stabiliteten i eurosonen og hele EU, sier Jean-Claude Juncker, leder for eurolandene.

- Når det ble kjent at Irland hadde søkt om økonomisk hjelp, var den beroligende virkningen av denne over i løpet av noen timer og prisen på konkursforsikringer både på statsobligasjoner og banker har økt kraftig den siste tiden, sier Ida Wolden Bache, senior økonom i Handelsbanken Capital Markets, til NA24.

En meningsmåling i den irske avisen Sunday Independent viser at 57 prosent av de spurte mener kreditorene til de irske bankene bør tvinges til å bære noe av kostnadene ved å redde den kriserammede banksektoren.

Avtalen om økonomisk støtte ble vedtatt dagen etter at tusenvis av irer viste sin motstand ved å protestere i Dublins gater. Protestene er i all hovedsak rettet mot kuttene i det offentlige tilbudet, som del av planen for å redusere budsjett underskuddet.

Den irske statsministeren, Brian Cowen, sier avtalen er «den beste som Irland kan oppnå».

Les flere saker på NA24

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken