Gå til sidens hovedinnhold

- Far er ingen terrorist

Økokrim mener at mulla Krekar har oppfordret til terrorisme fra sin leilighet i Oslo. Familien benekter dette og forteller i et eksklusivt intervju med TV 2 Nettavisen hva som egentlig skjedde.

Under ransakingen av leiligheten til mulla Krekar fredag, sikret Økokrim seg blant annet kassettopptak av Krekars taler og foredrag som han har gitt i kurdiske newsrom på Internett.

Familien forteller i dette intervjuet at Krekar holdt foredragene i egenskap av å være åndelig leder.

- Faren vår er ingen terrorist. Vi har aldri hørt at han har oppfordret til konkrete voldshandlinger som selvmordaksjoner eller lignende, sier familien til TV 2 Nettavisen.

- Oppfordret til terror
En kilde har fortalt politiet at Krekar har oppfordret til konkrete terroraksjoner gjennom Internett. Dette er en av grunnene til at Økokrim nå vil ha varetektsfengslet mulla Krekar. Etterforskerne mener at Krekar på denne måten utøvet en lederrolle i Ansar al-Islam, og at han også har oppfordret til terrorisme.

Økokrim har siden fredag kveld gått gjennom dette materialet. Da Krekar ble fremstilt for varetektsfengsling lørdag formiddag valgte de å avsløre noe av denne hemmelige etterforskningen.

Nye forhold
TV 2 Nettavisen skrev fredag at arrestasjonen av Krekar ble gjort på grunnlag en siktelse fra 30. oktober 2003, der han er siktet for medvirkning til å planlegge to terroraksjoner, men at dette var et påskudd for å ransake og arrestere Krekar i forbindelse med andre forhold.

- Vi vil også komme med opplysninger som gjelder for perioden etter 30. oktober, bekreftet Økokrimsjef Erling Grimstad i en pause i rettsforhandlingene lørdag.

Familien snakker ut
TV 2 Nettavisen traff familien til mulla Krekar før fengslingsmøte lørdag formiddag. Familien fortalte åpent om Krekars foredragsvirksomhet på Internett. Krekar er en åndelig leder i den muslimske verden. Mulla betyr nettopp «en lærd mann».

- Mulla Krekar har holdt 10 til 15 foredrag på åpne kurdiske og islamistiske newsroom på Internett. Han startet med dette rundt ramadan (slutten av oktober, red.anm), forteller kona til Krekar, Rokosh, til TV Nettavisen.

Hjalp faren
Også barna til mulla Krekar kjenner godt til hans internettaktivitet, og var rundt ham da han holdt på med dette.

- Far satt ved pc’en midt i stua. Jeg hjalp ham ofte med å logge seg på Internett. Han hadde en mikrofon koblet til pc’en. Gjennom denne snakket han åpent og direkte med alle de andre deltakerne som var inne på newsroomet, forteller en av sønnene.

- Dette newsroomet er åpent for alle. Far la aldri skjul på sin virksomhet, og vi hørte hva han snakket om, sier sønnen.

Kjøtt og Irak
Krekar har vært inne på nettstedet en rekke ganger, men fra og med ramadan holdt han ukentlige foredrag for de andre deltakerne. I foredragene sine snakket han om koranens lære, om historie og mer hverdagslige spørsmål.

Etter foredragene ble det åpnet for spørsmål til Krekar. Sønnene forteller at han fikk spørsmål om alt fra skilsmisser og hva slag kjøtt man kan spise, til om det er riktig å gjøre motstand mot okkupasjonsmakten i Irak.

- Riktig å gjøre motstand
- På spørsmål om det var riktig å gjøre motstand mot okkupasjonsmakten, svarte Krekar at det var riktig, men at man ikke måtte ramme uskyldige sivile, forteller hans kone.

På spørsmål svarte også Krekar at det var riktig å betrakte kampen mot USA i Irak som jihad (hellig krig).

- Politisk motstander
Etter det TV 2 Nettavisen erfarer har av politiets kilder overhørt Krekars uttalelser på nettstedet. Kilden har forklart politiet at Krekar direkte oppfordret til konkrete terrorhandlinger gjennom dette newsroom'et.

Denne kilden skal være en politisk motstander av mulla Krekar. Han skal sympatisere med PUK, som er en av Ansar al-Islams hovedmotstandere i Nord-Irak.

- Nok en gang forsøker politiet å bygge en sak på PUK-opplysninger. Vi har tidligere tilbakevist påstander fra denne fløyen som usanne og politisk propaganda, sier Krekars advokat Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?