Gå til sidens hovedinnhold

Får Ica i strupen

Trygve Hegnars avis klages inn for pressepolitiet etter «prisbløff».

Fredag i forrige uke skrev Finansavisen en krass artikkel om matvarekjeden Icas tilbudsvarer. Avisen mente at flere produkter som markedsføres med en tilbudspris, på ingen måte oppfyller kravene til en slik markedsføring.

Les saken: - ICAs tilbud er bare bløff

Ica reagerer sterkt på oppslaget i Finansavisen. Derfor velger de nå å ta oppslaget inn for pressens etikkråd, Pressens Faglige Utvalg.

- Ica anerkjenner naturligvis pressens rett til å sette søkelys på det betydelige samfunnsfelt som dagligvareindustrien representerer, og at store aktører som ICA må tåle et sterkt medielys. Men det innebærer at vi på vår side må kunne stille krav til nøyaktighet og presisjon i reportasjene og til at mediene opptrer i overensstemmelse med de metodiske og etiske krav som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten, heter det i klagen NA24 har fått tilgang til.

Les hele klagen her:

- Useriøst
Det var Finansavisens egen redaktør og Trygve Hegnars nestkommanderende i avisen, Steinar Grini, som skrev Ica-saken.

Han reagerer på PFU-klagen slik:,

- Det er toppen av useriøsitet å gå ut i et konkurrenrende medium før innklagede er kjent med klagen, sier Grini til NA24.

Da NA24 snakket med kommunikasjonsdirektør i Ica Norge, Bjørn Friis, om saken til Finansavisen tidligere uken og forrige fredag reagerte han sterkt på at Grini hadde tilgang til et internforum for Ica-kjøpmennene.

Til NA24 siterer Grini torsdag igjen fritt fra forumet.

- Dette passer inn i hva jeg har sett de har skrevet på intranettet allerede. Der står det at de ikke har råd til å oppleve flere slike saker, og at de jobber med oppklarende saker i andre medier enn Finansavisen, sier Grini.

Krangler om priser
Grini synes videre at butikkjeden burde bruke tiden på seg selv.

- Det verste er at i tilbudsavisens for neste uke står skinkestek på tilbud til 59,90 kroner, som er det samme som ordinær pris. Edamerost står på tilbud til 79,90, noe som er det samme som ordinær pris. Roastbiff står på tilbud til 38,70 kroner, mens ordinær pris er 37,90 kroner. Og den verste, Kong Haakon er på tilbud til 159,90 kroner, mens ordinær pris er 129,90 kroner.

Når NA24 konfronterer Icas kommunikasjonssjef om de nye prisene til Grini sier han dette:

- Som du ser er prisene satt ytterligere ned i forhold til kundeavisen, noe som vel er det motsatte av bløff. Skal man lokke kunder til butikkene er det neppe en smart strategi å sende ut kundeaviser med priser som er langt høyere enn hva som faktisk fins i butikken. Grinis forsøk på å fremstille oss som bløffmakere og en kjede som bevisst fører kundene bak lyset er derfor helt uforståelig - med mindre han bevisst forsøker å skade ICAs omdømme ytterligere, sier Friis, og sender med denne prisoversikten:

* Reelle priser i butikk: Skinkestek 49,90, Edamer 69,90, Roastbiff 34,90 og Kong Haakon 129 kroner.

* Ordinære priser: Skinkestek 59,90, Edamer 89,90, Roastbiff 37,90 og Kong Haakon 179,90 kroner.

* Priser i kundeavis: Skinkestek 59,90, Edamer 79,90, Roastbiff 38,70 (trykkfeil) og Kong Haakon 159,90 kroner.

Les også: - Vi legger oss flate for de feilene vi har gjort

Internforumet
Kjøpmenn og franchisetakere i ICA har sin egen nettside med en tilhørende forumsdel. Det er her Grini har fått deler av informasjonen til artikkelen som nå er innklaget til PFU.

NA24 har vært i kontakt med NIF(Norske Ica kjøpmenns franchiseforening red anm.) og fått informasjon om nettstedet, hensikten og den daglige driftingen av nettsiden.

- Nettsiden vår ble først opprettet som en informasjonskanal til medlemmene våre. Videre ble forumsdelen utviklet og satt på plass etter ønske fra medlemmene, sier Øyvind Dahl, daglig leder i Norske ICAkjøpmenns franchiseforening, til NA24

- Det er et internt diskusjonsforum for kjøpmennene i Ica. For å få tilgang skal man være medlem i NIF (Norske ICAkjøpmenns franchiseforening red anm.) Brukernavn og Passord blir tildelt på grunnlag av medlemskapet, sier Bjørn Friis, kommunikasjonsdirektør i Ica Norge, til NA24.

Lekkasjer til pressen
Ifølge Kommunikasjonsdirektøren er ikke dette første gang det har lekket fra forumet til pressen. Her trekker kommuniksajonsdirektøren frem Finansavisen igjen

- Dette går litt tilbake i tid, du kan lese igjennom artikler om Ica i Finansavisen og så skal jeg finne frem sitatetene på forumet til deg. Han har ikke foretatt intervjuer, men lest innlegg på forumet og plukket de sitatene som passet, sier Friis.

Friis får støtte fra Lederen i kjøpmannsforeningen som også har bitt seg merke i at det kommer sitater fra diskusjonsforumet i pressen. På spørsmål om han vet når det først kom lekkasjer fra forumet svarer han:

- Kan ikke si det sikkert men jeg har ryggdekning for å si innenfor de siste seks månedene, sier Dahl.

Finansavisen Steinar Grini sier til NA24 at én setning var hentet fra et innlegg på franchiseforeningens debattforum i artikkelen forrige fredag.

- Denne setningen er på korrekt vis merket på samme måte som andre setninger i artikkelen der skriftlig materiale er gjengitt, påpeker Grini.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken