Gå til sidens hovedinnhold

Får ikke lov til å adoptere fra Haiti

Adopsjonsforum har fått flere henvendelser, men får ikke lov av norske myndigheter.

De grusomme bildene som ruller over norske TV-skjermer har resultert i at flere norske par ønsker å hjelpe foreldreløse barn i Haiti. Flere barnehjem har kollapset, og mange foreldreløse barn er nå hjemløse.

- Vi har fått flere henvendelser fra norske par som ønsker å adoptere barn fra Haiti, sier daglige leder for Adopsjonsforum, Øystein Gudim, til Nettavisen.

- Vi søkte om adopsjonssamarbeid med Haiti i 2005, men fikk avslag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i 2006. Begrunnelsen var at de mente det var for utrygt å sende familier dit. Det er en del av prosessen å treffe barnet først. Den andre grunnen var fare for korrupsjon og dårlig kontroll av adopsjonsprosessen i Haiti, sier Gudim.

Nederland henter barn
En anke til Barne- og likestillingsdepartementet førte heller ikke fram.

- Vi var ikke enige med denne beslutningen, sier Gudim.

Amerikanske og nederlanske myndigheter jobber nå på spreng med å transportere foreldreløse barn ut av Haiti. Søndag ble seks haitiske barn sendt til Nederland hvor de ble tatt hånd om av sine nye nederlandske adoptivfamilier, melder BBC.

Myndighetene jobber med å tilrettelegge for ytterligere 100 adopsjoner.

Gudim mener det i prinsippet er mulig å arbeide i land som Haiti uten å være korrupt eller utsette familier for høy risiko, men han erkjenner at Haiti ville vært et vanskelig land å arbeide i.

- Nederlanske adopsjonsorganisasjoner har drevet med adopsjonsvirksomhet i Haiti i mange år. Bare i 2008 ble 48 trengende barn adoptert fra Haiti, sier han.

Umulig nå
Men å starte opp med adopsjon fra Haiti nå rett etter jordskjelvet, uten å ha tilrettelagt for dette tidligere, er helt umulig, mener Gudim.

- Situasjonen i Haiti er ikke egnet til å gjennomføre trygge adopsjoner. Alle adopsjoner skal kontrolleres, og i en nødssituasjon er det ikke etisk og juridisk holdbart, sier Gudim.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) bekrefter overfor Nettavisen at de ga avslag på søknaden om adopsjonssamarbeid i 2006.

- Det var på grunn av den usikre politiske situasjonen i landet, og på grunn av at Utenriksdepartementet og flere andre lands tilsvarende myndigheter hadde hele tiden gitt advarsler mot å reise til landet, dersom det ikke var strengt nødvendig, sier leder for adopsjonsseksjonen i Bufdir, Morten Stephansen, til Nettavisen.

Mangelfull informasjon
- Det var også lagt vekt på at de landene som hadde samarbeid med Haiti, deriblant Danmark, kunne rapportere at fra Haiti fikk de veldig mangelfulle opplysninger om barnet i forkant av adopsjonen, så det var et element i vurderingen, sier Stephansen.

- Hvordan vil dere vurdere behovet for adopsjon fra Haiti?

- Hvordan det er nå, vet jeg ikke. Men da Danmark faset seg ut av sitt adopsjonssamarbeid med Haiti, så hadde de bare fire-fem adopsjoner i året, sier han.

- En av grunnene til at Danmark stoppet den gang, var fordi det var et tvillingpar som ikke fikk holde sammen gjennom adopsjonen. Det viser jo at helt basal informasjon ikke ble gitt. Det var situasjonen den gang, og vi har ikke forholdt oss til det landet siden, sier han.

Men Stephansen utelukker ikke å åpne for fremtidig adopsjon fra Haiti dersom landet blir både sikkerhetsmessig og politisk stabilt.

Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule. Amerikanske myndigheter anslår nå at nærmere 200.000 mennesker har mistet livet i jordskjelvet, som ble målt til 7,0 på Richters skala.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken