(SIDE2:) Ni av ti mener at HIV-positive er egnet til å passe barn og ha foreldreansvar. Derimot sier en av tre at de ikke ville la en HIV-positiv passe sitt eget barn.

For første gang siden 1992 er det gjennomført en holdningsundersøkelse om HIV i Norge siden 1992.

Noen av funnene er oppsiktsvekkende, ikke minst når det gjelder forhold i arbeidslivet og ansvar for barn, skriver FAFO.

- Kvinner var i større grad enn menn helt enig i at HIV-positive skal ha foreldreansvar, men det er tydelig at nærhetsgraden spiller inn her. Når det blir snakk om egne barn, er kvinner mer restriktive, konkluderer rapporten som også sier at konkrete spørsmål avslører holdninger mer enn generelle.

SJEKK HELE RAPPORTEN HER (Ekstern lenke)

- Bekymringsfullt
Det er noe med på holdningssiden i samfunnet vårt i dag som er bekymringsfullt. Frykten blir styrende for tiltak og det er å begynne i gal ende, sier statssekretær Kari Henriksen i Helsedepartementet til God morgen, Norge. Hun mener det ikke bare gjelder HIV-positive, men også rusmisbrukere og folk med psykisk sykdom.

Nesten 3000 mennesker i Norge er HIV-smittet. Den medisinske utviklingen har ført til at færre blir syke eller er døende.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Undersøkelsen til FAFO viser at det er like traumatisk nå som før å få en HIV-diagnose. Mange HIV-positive finner det fremdeles vanskelig å snakke om sin sykdom.

- Smitte via tungekyss

Forskerne sier at kunnskapen om hvordan HIV smitter er bra. Men at gamle myter lever i beste velgående.

- 25 prosent av Norges befolkning tror fremdeles HIV-viruset kan smitte ved å drikke av samme glass. 24 prosent tror at det smitter av dype tungekyss. Sju liter spytt til, så da tror vi ikke det, sier Evy-Aina Røe, generalsekretær i HivNorge til God morgen, Norge.

Verre mener hun folks holdninger til HIV-positive på arbeidsplassen er.

Vil vernes på jobb
- Selv for oss så er det ganske sjokkerende når 60 prosent mener at HIV-positive skal opplyse om status til arbeidsgiver og kolleger, sier hun,

50 prosent mener at de HIV-smittede må finne seg i å få andre oppgaver for å skåne andre medarbeidere.

- Det er lite fokus på hvordan arbeidet skal tilrettelegges for den smittede, mener Røe.

På spørsmål om hvilke yrker nordmenn mener at personer med HIV ikke bør ha, er det helsepersonell som står øverst på listen. Lege og sykepleier topper.

- Det eneste yrket som smitteeksperter sier at en HIV-positiv ikke bør ha, er kirurg, sier Evy-Aina Røe.

SE INNSLAGET PÅ GOD MORGEN, NORGE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!