Gå til sidens hovedinnhold

Fare for skolestreik

Skoler over hele landet kan bli stengt fra neste fredag på grunn av streik. Barnehager og sykehjem kan også bli rammet.

Unio, som er hovedorganisasjonen til universitets- og høyskoleutdannede, varsler fredag at de vil ta ut hele 3000 ansatte i kommunene i landet fra 23. mai hvis meklingen med Kommunenes Sentralforbund (KS) ikke fører fram.

UNIO vil ta ut arbeidstakere i Oslo, Bergen, Bærum, Karmøy og Tromsø. Streiken vil omfatte sykepleiere, lærere, førskolelærere, forskere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og administrativt personell, opplyser Unio i en pressemelding.

Stengte skoler
I Oslo kan følgende skoler bli stengt hvis lærere og skoleledere går ut i streik: Godlia barneskole, Høyenhall barne- og ungdomsskole, Manglerud barneskole, Skøyenåsen ungdomsskole, Bogstad barneskole, Grindbakken barneskole, Midtstuen ungdomsskole, Svendstuen barneskole og Lambertseter videregående skole.

Unio tar også ut alle medlemmer ved bestillerkontorene i bydelene i Oslo, som normalt sørger for utskriving av pasienter til hjem, sykehjem eller rehabilitering.

Unio i Oslo tar i tillegg ut medlemmer i fem barnehager i Søndre Nordstrand, nøkkelpersonell i bydelsadministrasjonene, sykehjemsetaten, helse- og velferdsetaten og byantikvaren.

Fristen for partene til å bli enige er ved midnatt torsdag 22. mai.

- Mener alvor
Unio understreker at de både er innstilte på å finne en løsning og at de 3000 bare er det første uttaket hvis det blir konflikt.

- Finner vi ikke en løsning, er vi klare for streik, sier forhandlingsleder i Oslo-Unio Ellinnor Gilberg til Nettavisen.

Vil verne syke barn
Unio «lover» en rask opptrapping hvis det blir en konflikt, men streiken skal ikke gå ut over liv og helse.

- Vi vil blant annet skjerme øyeblikkelig helsehjelp, syke barn, kreftomsorg og psykiatri.Arbeidsgiver har ansvar for og adgang til å søke dispensasjon i de tilfellene de mener liv og helse står i fare, opplyser forhandlingsleder i Unio-kommune Helga Hjetland.

Stor avstand
Lærerne har krevd å få økt lønnen med sju prosent, men så langt er det blitt tilbudt 5,6 prosent.Norske lærerne ligger på 19. plass på en OECD-rankinging over lærerlønninger. Både Danmark, Finland, Irland, Nederland og Spania ligger over Norge på lista.

Flystreik rammet 17.000
Medlemmer av Unio er ikke de eneste som sørger for en het vår på grunn av lønnsforhandlinger. Hele 17.000 passasjerer ble rammet av flystreiken fredag etter at fem flyplasser ble stengt på grunn av streik.

I staten er det først i neste uke det virkelig skjer i forhandlingene i staten, sier informasjonssjef i LO Stat Stein Erik Syrstad til NA24. Meklingen starter mandag 19. mai. Det kan bli streik blant rundt 6000 statsansatte fra natt til fredag 23. mai.

I første omgang vil streiken ramme departementer, Jernbaneverket, Skatteetaten, Statsbygg, NAV, BUF-etat, politi og domstolsadministrasjon, lagmanns- og tingrettene, Meteorologisk institutt i Tromsø, Statens innkrevingssentral og universiteter og høyskoler.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar