Gå til sidens hovedinnhold

Faren: - Putin bestilte drapet

Både faren og en norsk venn av eks-spionen sier de er overbeviste om at det er Vladamir Putin som bestilte drapet.

Norske Ivar Amundsen var en god venn av Alexander Litvinenko og sier han er overbevist om at det er russiske myndigheter som står bak poloniumdrapet på Litvinenko.

- Jeg er overbevist om at FSB (Det russisk etterretningsbyrået red.anm.) ikke kunne gjøre dette uten å få tillatelse av Putin, sier Amundsen til TV 2 Nyhetene.

Se Web-Tv

Hadde bevis
Amundsen besøkte Litvinenko på sykehuset tidligere denne uken, og det hersket liten tvil om at Litvinenko var selv overbevist om at russiske myndigheter var ute etter å ta ham av dage. Litvinenko fortalte under sykebesøket at bakgrunnen for dette var at han hadde bevis på at russiske myndigheter stod bak bombingen av flere boliger i Russland hvor over 300 mennesker ble drept. Russiske myndigheter la derimot skylden på Tsjetsjenia.

Videre fortalt han til Amundsen at han var forferdet over at det internasjonale samfunnet ikke hadde lagt mer press på Russland for sine tydelige brudd på menneskerettigheter.

Faren til Litvinenko kom med en klar hyllest til sin sønn fredag, skriver The Times. Walter Litvinenko la heller ikke noe skjul på hvem han mistenkte for å stå bak drapet på sønnen.

- En forferdelig ting skjedde i går. Min sønn døde i går og ble drept av en bitte liten atombombe. Den var så liten at man ikke kunne se den. Men menneskene som drepte ham har store atombomber og raketter, og de menneskene kan ikke stoles på, sa faren i en hyllest til sønnen fredag.

Dødbringende fare for verden
- Dette regimet er en dødbringende fare for verden. Sasha (Alexander red.anm.) kjempet mot dette regimet. Han skjønte alvoret, og dette regimet klarte å ta ham, og han er ikke lenger hos oss. Dersom vi lar de slippe unna og later som ingenting, vil de komme til å ta oss alle sammen, sier Walter Litvinenko.

Putin kondolerte
President Vladimir Putin avviste fredag at han har noe skyld i dødsfallet.

- En manns død er alltid en tragedie. Jeg tar avstand fra dette, og sender mine kondolanser til familien, sa han under en pressekonferanse etter EU-toppmøtet i Helsinki fredag.

Jens Stoltenberg, som møtte Putin fredag, tok heller ikke opp saken.

- Menneskerettigheter er en viktig del av dialogen mellom Norge og Russland. Men den konkrete saken i London etterforskes av britiske myndigheter. Da vil det være galt av et annen lands statsminister å spekulere rundt den, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Reklame

Opptil 50 prosent på Comfyballs