Gå til sidens hovedinnhold

Faren Russland

Russland omtales igjen som en militær trussel for Norge.

Under en forsvarspolitisk konferanse i Tromsø mandag viste fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland til en fersk rapport signert Forsvarets Forskningsinstitutt.

«Selvsikker Energistormakt»
- Her blir Russland omtalt som en militær trussel. Russland har fått større økonomiske muskler, og større selvtillit og framstår nå som en selvsikker energistormakt med sterk økonomisk vekst. Landet er i ferd med å modernisere en rekke av sine våpensystemer, og vil i år bruke 210 milliarder kroner på forsvaret. Det er 23 prosent mer enn i fjor, sa den tidligere næringsministeren i sitt innlegg.

- Selv om det ikke betyr at Russland vil bruke militære virkemidler direkte, vil det ligge en betydelig symbolsk og politisk makt i dette, sa Eriksen og argumenterte for en sterk norsk militær tilstedeværelse i nord.

- Bare gjennom en sterkt nærvær av Forsvaret i nordområdene vil vi hevde vår suverenitet og verne om våre verdier, framholdt Odd Eriksen.

Advarer mot autoritære tendenser
Også statssekretær Espen Barth Eide viste til en ny situasjon i Russland, og at kamp om ressurser ikke så rent sjelden skjerper konfliktnivået mellom nabostater.

Utenriksminister Jonas Gahr Støres har tidligere advart mot autoritære tendenser i landet.

- Forholdet til Russland er den sentrale bilaterale dimensjon ved nordområdepolitikken. Samtidig skal dialogen med Russland være åpen og tydelig når det gjelder vårt syn på rettsstatsprinsipper, menneskerettigheter og politiske rettigheter, sa Støre i en utenrikspolitisk redegjørelse i Stortinget tidligere i år.

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente