Gå til sidens hovedinnhold

Farlig å droppe frokosten

Dropper du frokosten er det større fare for dårligere karakterer, samt angst og depresjoner.

Det viser tidenenes største undersøkelse av norsk skoleungdom.

Både forskere og lærere mener felles skolefrokost nå må innføres over hele landet.

-Obligatorisk
For femte året på rad er frokost med melk, frukt og to skiver obligatorisk for elvene på Arna gymnas i Hordaland.

I fjor var skolen Hordalands beste målt i eksamenskarakterer.

Ifølge lærerne skal frokostprosjektet ha noe av æren.

- Vi følte at altfor mange elever ikke spiste frokost. De kom på skolen uten mat og energi i kroppen. Det har veldig mye å si for læringssituasjonen, sier lærer Sverre Sørnes.

Se Web-Tv her
Tærer på psyken
Erfaringene fra Arna stemmer godt med en rykende fersk studie, der man ser på frokostvanenes effekt på mental helse og faglige prestasjoner.

Nærmere syv og et halvt tusen norske tiendeklassinger er med, og det viser seg at bare 55 prosent av jentene spiser frokost daglig, mens 66 prosent av guttene gjør det samme.

Når man ser på de som dropper frokosten, viser det seg at 27 prosent av jentene spiser frokost 2 eller færre enn to dager i uka, mens 19 prosent av guttene hovedsakelig dropper frokosten.

- Hovedfunnene er at det er en sterk sammenheng mellom hvor ofte man spiser frokost og psykisk helse, målt i depresjon og angst og karakterene man får i tiende klasse, sier Lars Lien, lege og forsker ved Universitetet i Oslo.

Frokost hever karakterene
Undersøkelsen viser at at de som ikke spiser frokost har dobbelt så stor sannsynlighet for dårlige karakterer, sammenlignet med elvene som spiser frokost daglig.

- I undersøkelsen er det kontrollert for drikking, røyking, slanking og foreldrenes utdanningsnivå, sier Lien.

I forhold til mental helse er det negativt for begge kjønn å droppe frokosten, men det har størst konsekvenser for guttene.

Hos guttene som ikke spiser frokost, er det tre ganger større sannsynlighet for å finne angst og depresjoner sammenlignet med sine frokostspisende kamerater.

- Må handle
De som står bak undersøkelsen mener funnene er oppsiktsvekkende.

- Jeg tenker at den er så viktig at den bør få konsekvenser for hovrdan vi organiserer skolehverdagen, sier forskeren.

Han får støtte av lærerne på Arna Gymnas.

- Det er helt klart at det som bør skje er at vi innfører et solid måltid mat hver dag i skolen, sier lærer Sverre Sørnes.

Maten i Arna koster 10-15 kroner dagen pr elev. Den finansieres gjennom frivillig egenbetaling og det private næringsliv.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller